Комуникацията между МакЛарън и Хонда "не е перфектна"

снимка: БТА/AP

МакЛарън едва ли ще бъде способен да разкрие пълния си потенциал още в първите няколко старта от новия сезон във Формула 1. Това призна изпълнителният директор на тима Рон Денис, който сподели очакванията си за новия болид на британците MP4-30.

Първите предсезонни тестове в Херес не протекоха никак добре за Фернандо Алонсо, Дженсън Бътън и компания, след като за четири дни машините на МакЛарън успяха да запишат едва 79 обиколки.

Новите двигатели на Хонда пък дадоха някои дефекти, които също попречиха на пилотите на тима да осъществят пълноценни сесии на испанската писта.

Рон Денис от своя страна посочи, че най-вероятно феновете на МакЛарън ще трябва да почакат до Гран при на Китай, преди да станат свидетели на по-голяма част от потенциала на възроденото партньорство между МакЛарън и Хонда.

"Вероятно до първото състезание в Австралия няма да сме напълно наясно, колко добре се справяме или не. Очаквам да са ни нужни две или три състезания, преди да стъпим на краката си. За всички в отбора ни има една-единствена ключова дума - търпение. Трябва да приемем евентуалните разочарования, които сами сме предвидили за себе си", коментира Денис.

Шефът на МакЛарън призна, че "културните различия" с Хонда далеч не улесняват колаборацията между двете страни.

"Опитваме се да мислим много. С японците имаме някои културни различия, като винаги трябва да сме сигурни, че сме комуникирали по правилния начин и сме взели правилните решения. Техният екип е напълно нов, а английският им е с пъти по-добър от нашия японски. Не можем да бъдем критични към тях заради това, че комуникацията ни не е перфектна. Трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме да навлязат в скорост", заяви Рон Денис по адрес на Хонда.

Шефът на МакЛарън добави, че не е изненадан от издръжливостта, която болидите на Мерцедес демонстрираха на тестовете в Херес.

"Дали сме изненадани, че Мерцедес записаха повече от 100 обиколки на тестовете? Не, изобщо. Това се очакваше от отбор, който доминира през целия изминал сезон".