Коментар: Победата в Разград е първа, но от 6 мача

снимка: ludogorets.com

От неделя вечер насам се създаде дълбоката заблуда, че победата на ЦСКА-София над Лудогорец е първа от 18 шампионатни мача, като се изключел един успех на ЦСКА с 2:1 в Разград за купата през октомври 2012 г. Трябва да се отдаде дължимото на отбора, воден от Стамен Белчев, за заслужения успех, но той е първи от цифром и словом 6 шампионатни мача - т.е. откакто ЦСКА-София бе вкаран в новосъздадената Първа лига.

Иначе Литекс (както се казваше този отбор до лятото на 2016 г.) има 4 победи над Лудогорец, последната от 23 май 2015-а с 4:2. И неделната е просто първа, откакто тимът на Гриша Ганчев участва под ново име в елита, което би трябвало да е неоспорим факт. Още повече че дори БФС с недомлъвки призна, че ЦСКА-София не е ЦСКА. А единственото общо между двата клуба е, че ползват стадион "Българска армия".

Проблем има в това, че тези факти се неглижират по различни причини от почти всички медии. Не става дума само за сайтове, които в мнозинството следват свои си интереси. Нито за спортния канал, който предава българските мачове, защото за неговия рейтинг е добре да се анонсира, че играе ЦСКА. Думата е за престъпване на основното журналистическо правило - обективността. Оттам нататък идва запалянковщината или по-зле - отстъпването пред разни влияния.

Проблем не е само това коя победа е това за ЦСКА-София над Лудогорец. Още по-голям проблем ще има съвсем скоро, когато преместеният от Ловеч клуб ще започне да тръби, че започва честванията за 70-годишнината (вече има податки за това). Чия годишнина може да е това, след като рожденикът фалира на 9.IX.2016 г., а останките му бяха разпарчетосани и предложени на търг. А най-големият проблем е, че лъжата, повторена по Гьобелсовия принцип 100 пъти, започва да изглежда като истина за мнозинството. И фриволното заместване на ЦСКА с ЦСКА-София започва постепенно да се приема без проблеми, точно както всички останали нередности, които ни се случват в тази държава.

Свилен Кириловски, в. "Сега"