Коментар: Хубчев треньор на България или на Литекс е?

Николай Бодуров е добър футболист, харесвах го още от юношеските му години в Пирин. И нямам нищо срещу него. Нито срещу изказванията му. Но ще припомня едно от тази година, когато беше оставен извън националния отбор. "Да съм амбициран да се върна?! Пред кого да се доказвам там? Да се доказвам пред него (б.а. говори за селекционера Петър Хубчев)? Пфф… Има пред кого да се доказвам, а не пред него. Там да си гледат каквото искат и това е”. Думите са на Бодуров от 26 август. Само месец назад. Е, днес Николай вече е национал. И му желаем успех срещу Франция. Но!

Тревожни са думите на Бодуров. Кой го върна? След като не зачита "него", тоест, Хубчев? Явно е другият - господин "Има пред кого". Хубчев уж изглежда суров и справедлив човек. Но някак си бързо преглътва подигравките. Публични подигравки. Ама много бързо забравя. Създава неприятното усещане, че е станал прекалено послушно момче. А който слуша, получава награди.

Също така залага сляпо на кадрите, преминали през Ловеч. Ама всячески! Връзките по ловешка спортна линия не са престъпление, но правят впечатление.

10 от 23 извикани футболисти днес  са кадри на Литекс. Може да добавим и Божидар Чорбаджийски, който минава за нов любимец на началниците в ЦСКА-София. А знаем, те са същите от Литекс.

Прави и друго впечатление. Гълъбинов вкарва гол на Ювентус, титуляр е в серия А, но това не му гарантира дори минута срещу Швеция у дома. Минутка бе, за награда, че е вкарал на Буфон преди Меси. Не може да се пребори за смяна с Ивайло Димитров, чиято Славия по това време се бореше за последните места с Витоша Бистрица.

Да питам и за Георги Миланов? Все пак играе за ЦСКА Москва, участник в Шампионската лига? Но оказал се вече ненужен. Дали грехът му не е един стар конфликт на цялото семейство покрай трансфера от Литекс в Русия? Тогава брат му Илия изхвърча от Ловеч, но сигурно случайно.

В същото време други са абонирани за националната фланелка. Като Божиков, например. Във футболните среди се майтапят, че миналия сезон има повече мачове за националния отбор отколкото за клубния му Касъмпаша. Май са равни - 4 на 4, но да не издребняваме.

През лятото Божиков дори остана без клуб и тренираше със Сокол Марково. Но! На 1 август подписа със Слован и дни по-късно вече беше повикан. Любимец е на Хубчев явно, дано няма никаква връзка с престоя му в Ловеч.

Да не продължавам. Че ще трябва да питам дали наистина съставът при гостуването в Швеция е бил сменян на пожар заради едно обаждане. Ще излезе заяждане. А съвсем патриотично просто желая успех на Бодуров, Божиков, Хубчев. Дано бият Франция! Пък да говорят каквото си искат!

Ивайло Йолчев