Колко отбора от Формула 1 могат да си позволят участието?

снимка: БТА/AP

След като екипите на Маруся и Кейтъръм няма да участват в 17-ия кръг от сезон 2014 във Формула 1 заради финансови проблеми, те изпадната в административно управление и на практика са съвсем близо до прекратяване на съществуването си в света на Краслките гонки.

Според бившия президент на Международната автомобилна асоциация (ФИА) Макс Моузли, още отбори от Ф1 могат да последват примера на двата най-малки и най-скромни екипа в кервана на Формулата.

„Причината е, че вече Формула 1 не е съвсем честно съревноваване. Големият проблем е, че малките отбори като Маруся и Кейтъръм не могат да си позволят чисто финансово да се сравняват с по-големите риби“, коментира Моузли пред ВВС Radio 5.

„Ферари, например, винаги ще има повече спонсори от Маруся, това не може да се промени, а и не трябва различните отбори да се ограничават в търсенето си на персонални спонсори. Но може да се направи така, че Ферари и Маруся да получават еднакъв дял от постъпленията във Формула 1, за да имат по-равни позиции в началото на сезона.

Вярно е, че въвеждането на „по-зелените“ двигатели този сезон е скъпа инвестиция за всеки, но грешката беше в това, че никой не ограничи големите конструктори в сумите, които могат да похарчат за новите си задвижващи единици. Ограничението трябваше да е 3-4 милиона (паунда), а вместо това се прахосаха по 15-20 милиона от всеки“, коментира още бившият президент на ФИА.

За първи път от състезанието за Гран при на Монако през 2005-та година старт от календара на Формула 1 ще се проведе с участието на по-малко от 18 болида – само 16, какъвто ще е случаят с Гран при на Америките на пистата в Остин, САЩ.