Кои са най-скъпите футболисти във френската Лига 1 през този сезон?

снимка: psg.fr

Без значение дали сме почитатели на френското първенство или не, то тази година ще открием един много сериозен, дори впечатляващ зрителски интерес в тази посока. Не е трудно да откриете и защо – на първо място няма как да избягате от основните факти – тук наистина присъстват някои от най-скъпите и вече доста известни футболисти. На второ място можем да открием, че мечтата на френските тимове за по-сериозни изяви в евро турнирите ще бъде стартирана с нови сили.

Една от причините, както посочва и букмейкърът bwin, са обвързани с интересните трансфери на френския грант ПСЖ през последните няколко години. Точно по тази причина и класацията на това първенство не трябва да ни изненадва. В класацията с най-скъпи футболисти ще открием имената на Мбапе, Неймар и Лионел Меси – впрочем те са първите три футболиста в класацията, а следващите три в лицето на Маркиньош, Джанлуиджи Донарума и Ашраф Хакими. До тук е повече от ясно, че говорим за обща сума от близо 560 милиона евро.

Логично е да се замислим и какви точно са амбициите на клуба, след като имаме вратар от европейска класа, един нападател, за когото ще се борят всички през настоящия трансферен прозорец – Мбапе, както и две величия от Барселона – едното дойде доброволно, а другото беше принудено да дойде. Подгответе се за доста вълнуващ френски футбол, но с едно условие, тимът на този етап трябва да се справи с капризите на всички играчи, а що се отнася до останалите футболисти, които се нареждат много далеч в класацията, на тях можем само да съчувстваме – те ще се изправят срещу една особено свирепа опозиция.

На 7-ма позиция в официалното класиране се нарежда г-н Едуардо Камавинга и като футболист на Стад Рене дори не може да се смята за особено добра инвестиция – някои анализатори посочват, че цената му от 55 милиона евро ще се свали през следващите месеци, а най-търпеливите могат дори да го придобият, макар и спортният свят да има една особена конкуренция. Центърът е млад, но очевидно не толкова обещаващ, че да се превърне в следващото величие.

Следващата позиция на 8-мо място се заема от Марко Верати, но вече подозираме, че не искате да четете за ПСЖ, затова обръщаме внимание на 9-тата позиция, която се заема от Усем Ауар, който между другото е само на 23 години и се слави като ценен играч за френските лъвове – Лион. Оценява се на сумата от 42 милиона евро. Тенденцията да се повиши, не е никак малка.

Бубакар е лицето на Олимпик Марсилия, което може да покаже, че в отбора не само участват класни футболисти, но и се нареждат на добра позиция в класацията със скъпи футболни инвестиции на Франция. Дефанзивният център определено се радва на добра стойност, предвид възрастта си от 21 години – в момента всеки може да го закупи на стойност от 37 милиона евро, но добрата новина е, че това е затвърдена сума, която тепърва ще продължи да расте.

Истината е, че след като инвеститорите започнаха да обръщат повече внимание на френските клубове, спортният свят става все по-различен. Единственият проблем е, че все още звездите не могат да предложат толкова много изненади на някои от особените лидери във футбола, тоест спокойно ще откриете, че френските грандове имат нужда от сурова ръка, която да знае как да ги контролира. В този случай ще открием, че мениджърската позиция е една от най-неприятните, особено за ПСЖ – справянето с толкова претенции няма да е никак лесно, но точно по тази причина и това идва с цена.