Кметът на Пловдив с подарък за златната Алекс Начева

галерия:

Златна лаврова клонка, символ на успеха, връчи кметът на Пловдив Иван Тотев на световната шампионка в тройния скок до 20 години Александра Начева. Тя и нейният треньор Стойко Цонов бяха приети от градоначалника в сградата на Община Пловдив след шеметния успех на Алекс на шампионата в Тампере, където тя преодоля невероятните 14.18 метра и отказа конкуренцията. Стойко Цонов пък получи плакет за особени заслуги в спорта.

За мен като кмет на Пловдив е огромна чест за пореден път да посрещнем в залата на Общината поредният човек, който прославя името на града далеч извън пределите на страната. Алекс, ти си гордост за Пловдив и стискаме палци за твоите бъдещи успехи. Надявам се, че с подкрепата на треньора и на всички нас това да продължи, каза кметът Иван Тотев.

Александра Начева разказа, че състезанието в Тампере е започна трудно за нея – с фаул, но е успяла да се мобилизира. Радвам се, че успях да допринеса за още един златен медал на нашата държава, заяви тя.

Александра преизпълни програмата ми за две години напред. Надявам се, че на следващото световно до 20 г. тя да потвърди титлата си, което е по-трудно, заяви нейният треньор Стойко Цонов и благодари на Община Пловдив за финансовата подкрепа. Той припомни, че България държи европейски рекорд до 18 г. и световен рекорд до 20 г. на Тереза Маринова.

В Заседателната зала на Община Пловдив бе и Вихра Ерамян - директорката на Руската езикова гимназия, където учи 16-годишната Алекс. Страшно много ѝ се възхищавам, тъй като освен спортистка, за което се изисква страшно много време, тя е добра ученичка, не изостава с уроците в училище и не е отсъствала нито един ден, носи учебниците с нея. Учи испански език, който е най-трудният за изучаване и учителите са с много високи изисквания, заяви Вихра Ерамян.

На Александра предстои участие на Европейско първенство по лека атлетика в Берлин за мъже и жени, а през месец октомври – олимпийски игри до 18 г. в Буенос Айрес.

zlatna-lavrova-klonka-kmeta-totev-543.jpg