Габриела Петрова със сребро от Балканиадата

Габриела Петрова донесе сребърен медал за България от Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора. 4-та в тройния скок от световното в Пекин през 2015 г. се класира втора, след като се приземи на 14.34 метра (+1.4 м/сек) още в първия си опит. Възпитаничката на Атанас Запрянов в пловдивския Локомотив, която има 14.40 м през тази година, направи още няколко хубави опита над 14 метра - 14.20 м, 14.32 м и 14.23 м, но не успя да подобри личния си рекорд за сезона.

Шампионка на Балканите още с първия си опит стана гъркинята Параскеви Папахристу, която се приземи на личен рекорд от 14.74 м и щеше да оглави европейската ранглиста за сезона, но опитът й беше с вятър малко над допустимите стойности (+2.1 м/сек). Гъркинята, чийто треньор е българският специалист Георги Помашки, е бронзова медалистка от Световното първенство в зала в Портланд през 2016 г. , има и европейски бронзови отличия в зала и на открито.

Няма как да съм доволна от 14.34 м доста пред дъската. Стана много хубаво състезание, но аз самата не успях да си направя разбега, за да покажа реалните си възможности. За две седмици няма какво генерално да се промени до Европейското, ще трябва да се направят повече пробягвания. Мисля, че състоянието ми е много добро, просто трябва да си направя бягането, заяви Габи пред sportal.bg.

Папахристу не ме изненада, знаех, че миналата седмица на техния шампионат е скачала силно, познавам я като състезател, знам й възможностите и знаех, че ще стане конкуренция. Треньорът ми казваше да бягам по разбега - аз направих няколко различни бягания, което не трябва да допускам като опитен състезател. Има и такива състезания, но дано в Берлин съумея да не ги правя тези неща. Мисля, че ще съумея да отработя нещата до Берлин. Чувствам се мотивирана, нахъсана, каквато трябва да бъда преди голямо първенство.  В Германия няма да ходим по-рано, не знам къде ще продължи подготовката - може и в Пловдив, може и тук, още не е ясно. Треньорът ще реши тези неща, каза Петрова след състезанието.

Тя коментира и световната шампионка за девойки Александра Начева, с която ще бъдат заедно в сектора на Европейското първенство в Берлин: Разбира се, че се радвам за нея - показа един изключителен резултат преди няколко дни на Световното. Виждаме се понякога на стадиона, пожелавам й да е здрава и да върви само напред. Времето е пред нея, завърши Петрова.