Китайци дърпат юноши на четири родни клуба, плащат им по 100 хиляди

Четири български клуба получиха грандиозна финансова оферта от далечен Китай. Футболният проект "Китай срещу света", свързан с развитието на футбола в най-многолюдната страна в света, придърпа към себе си и родни тимове, като за участие ще им бъдат заплатени по 100 хиляди долара, съобщава БТА. Става въпрос за Лудогорец, ЦСКА-София, Левски и Берое. Целта е тези отбори да изпратят в Китай юношите си в старша възраст, които да играят в турнири срещу местни тимове.

Официално договорът ще бъде подписан в началото на ноември, а разградчани ще пътуват първи в началото на декември. В мегапроекта участват цели 123 отбора във възраст до 19 години от Европа, Южна и Северна Америка, Азия, Африка и Австралия. Турнирът започва през декември тази година и ще приключи през пролетта на 2018. Всеки един тим ще остава в Китай за по седмица. Финалната част на надпреварата пък ще се състои през юни 2018, като тогава в Гуанджоу ще се разиграе битката за титлата. 

За престоя си всеки клуб ще вземе по 100 хиляди долара, а общият награден фонд възлиза на умопомрачителните 1,3 милиарда долара. Идеята е младите китайски футболисти да направят прехода от юношеските гарнитури към мъжкия футбол плавно и с битки срещу свои връстници от цял свят. Така те ще се изправят срещу различни тимове, които изповядват различни стилове на игра, и това ще подобри значително качеството на азиатските таланти. 

Проектът "Китай срещу света" е 3-годишен и сега е неговото пилотно издание.