Кипър, съдията и куп пропуски отнеха 2 точки на България

Стефан МАРКОВ

България стигна само до 1:1 при гостуването си на Кипър. Островът на Афродита се оказа препъни камък за нашите в Лигата на нациите, където щяхме да поведем в класирането при успех. Причината е, че в Словения Норвегия също не би и завърши 1:1.

Кипър поведе през първата част, когато след дълъг пас нашата защита заспа и оставихме противник сам срещу Жоро Петков. Междудругото вратарят ни записа рекорд - най-възрастния играч, записал мач под егидата на УЕФА на Стария континент.

България натисна яко в последните 10 минути на първата част и изпусна 3 чудесни ситуации. През второто полувреме момчетата на Петър Хубчев бяха тотален властелин на терена в Никозия. Те създадоха куп положения и само чудото и стражът Костас Панаги се спасяваха домакините. На няколко пъти топката буквално се разхождаше по голлинията, но не искаше да влезе.

Все пак логичното се случи в 90-ата минута. Тогава Ивелин Попов бе фаулиран и скандалният съдия от Швеция посочи бялата точка. От нея резервата Николай Димитров се разписа - 1:1. 

Реферът може да бъде винен за крайния изход, защото се направи на сляп при поне 2-3 ситуации, в които кипърците трябваше да бъдат наказани с дузпи за очеизвадни нарушения в наказателното си поле.

Така всичко в потока ще се решава идния понеделник. Тогава ние приемаме Словения в София, а в Никозия гостува Норвегия. България и скандинавците са с по 10 точки, а съперникът ни има по-добра голова разлика.