Кими Райконен върна Ферари на върха в първата сесия

Ферари отново зададе темпото в първите за годината предсезонни тестове от Формула 1 Херес, след като Кими Райконен даде най-добро време в първата сесия от четвъртия ден на испанската писта.

Машината на италианския тим SF15-T бе най-бърза в първите два дни от тестовете, преди асът на Заубер Фелипе Насър да „отнеме“ лидерската палка на „кончетата“ в третия ден.

Днес обаче Кими Райконен отново върна Ферари на върха в сутрешната сесия на трасето, поставяйки най-добро време от 1.22:537 минути в сесията. „Айс Мен“ остави зад себе си световния шампион Люис Хамилтън с Мерцедес, който даде 1.096 секунди закъснение от лидера.

Трето най-добро време с 1.265 секунди зад Кими Райконен постави Ромен Грожан с Лотус, докато младият Макс Верстапен с Торо Росо и Маркус Ериксон със Заубер допълниха Топ 5 в сутрешната сесия. Фелипе Маса с Уилямс, Дженсън Бътън с МакЛарън и Дани Квият с Ред Бул също навъртяха обиколки в сутрешната сесия.

Кими Райконен съумя на няколко пъти да постави най-добро време за сутринта, като първо финландецът го стори със сет от медиум гуми, а след това и с хард сместа, с която записа и най-силното си представяне за сесията.

Световният шампион Люис Хамилтън също даде най-доброто си време с твърдите гуми, като в един момент британецът предизвика и червени флагове на пистата, завъртайки се на шикана.

Дани Квият успя да запише едва осем обиколки със своя Ред Бул, който бе споходен от проблеми със своята система за възстановяване на енергията.

Отново технически проблеми имаше и за МакЛарън. Дженсън Бътън се появи на пистата за кратко в началото на сесията, преди да се прибере в пита за работа по двигателя на неговия болид. Малко след обяд британецът опита отново да се завърне на пистата, но машината му спря малко след изхода. Петнадесет минути по-късно неговият МакЛарън се присъедини към останалите, а Бътън успя да запише и първото си време под минута и половина за деня.