Катар ще домакинства на Световното по лека атлетика 2019

снимка: БТА/AP

Катар ще бъде домакин на Световното първенство по лека атлетика през 2019-та година, обяви днес Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) на съвета си в Монако.

Столицата Доха спечели ожесточената борба за правото да бъде организатор с конкурентите Барселона (Испания) и Юджийн (САЩ) – така емирството ще приеме 17-тото издание на първенството на планетата по лека атлетика след пет години.

Доха спечели 12 от гласовете на членовете на Съвета на ИААФ, като Юджийн събра 9, а Барселона – само шест, с което отпадна от финалния кръг. В него 15 члена гласуваха доверие на Доха и така Катар ще организира шампионата за първи път в историята си.

Световното първенство по лека атлетика през 2015-та година ще се проведе в Пекин (Китай) от 22-ри до 30-ти август, а от 5-ти до 13-ти август 2017-та е шампионатът на планетата в Лондон (Англия).

Sporta.bg отбелязва, че Доха не е неопитен град в организацията на състезания по лека атлетика от висок ранг – от 1997-ма година на стадион „Сухеим бин Хамад“ се провежда кръг от най-силната верига надпревари „Диамантена лига“.