Ангел Искрев за Sporta.bg: 10 неща, които да очакваме от Диамантената лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

 През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и другиизвестни български спортни журналисти в новатарубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

Само след няколко часа започва едно от най-вълнуващите пътешествия за всеки любител на леката атлетика – Диамантената лига. От май до септември, от Доха до Юджийн през Рим до Брюксел ще имаме възможност да се насладим на върховна атлетика с най-добрите на пистата или сектора. Шоуто започва в Доха и продължава с турнира в Шанхай още тази седмица. 

За да спечелиш Диамантената лига се изисква комбинация от късмет, форма и целеустременост. А също така и да победиш в поне едно от седемте състезания в твоята дисциплина. А и да не забравяме предпазването от травми. За да се насладиш на Лигата се иска много по-малко – просто да гледаш.  

1. Появата на нова суперзвезда от Щатите.

Всяка година в рамките на Лигата американците вадят ново лице, което поема по пътя нагоре. Миналата година това беше Тори Бауи. Скачачката беше изключително силна в спринта и изненада мнозина специалисти. Месеци по-късно тя е отвърдена в елита. Никой няма да се учуди, ако Щатите отново покажат на света поредния супер талант от колежите, нали? 

2. Върхови постижения. Много от тях. 

В година, в която има световното първенство е рисково да предвидиш, че в сериите „Диамантена лига“ ще има забележителни резултати, но съм убеден, че този сезон ще бъде по-вълнуващ и изпъстрен с значими постижения. Едва ли ще видим световен рекорд (б.а. досега в Лигата е имало само един такъв), но със завръщането на Болт, прекрасните резултати на високите бариери при жените, свръх атлетите в сектора за скока на височина – всичко е възможно. Наистина всичко.

4124895

3. Седем! Точно толкова са шансовете ни да видим нещо велико

Скокът на височина не е най-популярната дисциплина в Царицата. Тя не е онази притегателна сила, която събира почитателите на атлетиката на стадиона. Или пред телевизора. Поне не беше доскоро. 

Почти сигурно е, че за разлика от други дисциплини в мъжкия сектор за скок на височина ще има битка до последния възможен момент. Финалите през септември ще са от ключово значение за разпределението на наградния фон и крайната победа в Диамантената лига. При наличието на Богдан Бондаренко и Мутас Еса Баршим в най-добрата си форма можем да помечтаем и за световен рекорд. Защо не? И без това постижението на Хавиер Сотомайор хваща прах и е време за нещо ново. 

4. Забележителни съперничества.

Именно те са подправката на всеки един турнир по лека атлетика. И именно за това Царицата е специален спорт. Лекоатлетите се изправят един срещу друг в гладиаторска битка, за да покажат на света, че са най-бързите, най-ловките, най-силните. 

Сигурен съм, че и през 2015-а година ще има достатъчно от онези оспорвани моменти, които да помним дълго след края на даденото състезание. Ейриъс Мерит срещу Дейвид Оливър,  Болт срещу останалите, Богдаренко срещу Баршим. Това са само част от турболентните мигове, които ни очакват. 

4141074

5. Ще видим следващите стадиони, които ще приемат световните първенства по лека атлетика.

От Доха през Юджийн до Лондон ще имаме удоволствието да бъдем част от виртуален тур около стадионите, които ще домакинстват на световните първенства на открито. Първият стадион е в Доха. Там ще се проведе  шампионата през 2019-а, а след това ще сме в Юджийн, който ще бъде домакин през 2021, а след това ще сме в столицата на Великобритания, за да усетим част от атмосферата преди първенството през 2017-а. 

6. Ще излети ли отново Мутас Баршим? 

Изглежда, че този въпрос ще си го задаваме до момента, в който световният рекорд на Сотомайор се предаде в битката с новата вълна велики скачачи в сектора.  Кога и кой ще го сътвори. 

Струва ми се, че най-вероятно е това да бъде направено от катареца Баршим, заради прекрасната му техника и очевиден талант, който все още може да се развива. И той, и Бондаренко, както и Иван Ухов са все по-близо и е въпрос на време да се доближат допълнително. Още в Шанхай ще видим огромна битка между двамата. Очертава се епична битка в целия тур. 

4109254

7. Болт ще бъде победен? 

Ямаецът се завърна след дълго отсъствие от лекоатлетическите писти, но на световното първенство за щафите в Бахамите изглежда променен. Нямаше я онази искра в бягането му на последен пост срещу Бейли, с която той се отличаваше до сега. Болт изглежда странно. Въпрос е на време да се върне към най-добрите си дни, но дотогава Гей и Гатлин няма да имат нищо против да го победят, за да допълнят самочувствието си преди Пекин. 

4107826

8. Петрова. Габриела Петрова 

Сребърната медалистка в тройния скок от шампионата в Прага тази година получи покана за участие на турнира в Осло на 11 юни. Габриела е ярък талант в сектора, а в нейно лице България намери следващата си голяма звезда в Царицата. Петрова е целеустремена, талантлива и отдадена на великия спорт. Въпрос е на време участията и в Лигата да са по-регулярни. А тя го заслужава. 

9. Финалите на Лигата

Турнирите в Цюрих и Брюксел се отвърдиха като две от най-запомнящите се вечери в състезателната година. Ставали сме свидетели на епични битки между атлети, изпълнени с желание и мотивация за победа в последния възможен момент. Спомняте ли си финала на 1500 м в Цюрих миналата година? Тогава Джени Симпсън с цената на всичко, дори кръв, остави зад себе си Шанън Роубъри. Или пък изумителните 19.26 на Йохан Блейк от Брюксел през 2011-а?

10. Нов български дом за Диамантената лига. 

От този сезон турнирите от най-комерсиалната лига ще се излъчват в каналите на Булсатком. Екипът от коментатори включва доказани специалисти като Иван Чешанков и Асен Спиридонов, както и авторът на тази статия.

Предаването „Атлетикс“ също ще бъде част от портфолиото на телевизията. Предстоят ни 15 вълнуващи турнири, надявам се да ви хареса. 


Ето и програмата за първите два турнира в Доха и Шанхай:

15.05. – 19:00 - 21:00 2015 IAAF Diamond League - Доха F+

17.05. - 14:00 - 16:00 Шанхай (2015 IAAF Diamond League) TV+