Канадец със злато в ски-кроса, негов сънародник счупи таз

снимка: twitter.com

Канадецът Брейди Леман грабна златния медал в дисциплината ски-крос в свободния стил при мъжете на Олимпийските игри в ПьонгЧанг. 31-годишният скиор от Калгари спечели първи медал в своята кариера от Зимни игри, след като в Сочи през 2014 завърши точно в подножието на стълбичката - 4-ото място. 

Леман спечели голямата битка с швейцареца Марк Бишофбергер, който се поздрави със среброто. Двамата се бориха един с друг във всички квалификационни серии днес, а само в първия кръг швейцарецът успя да надделее. На 1/4-финалите и на 1/2-финалите, както и в голямата битка за златото, канадецът бе безкомпромисен.

В големия финал участваше и още един канадец - Кевин Дръри. Той обаче падна много лошо след средата на дистанцията, като се сблъска със Сергей Ридзик от отбора на Олимпийските спортисти на Русия. Така Дръри остана 4-и, а руснакът завърши и се добра до бронза. 

Друг от претендентите за медали от отбора на "кленовите листа" - Крис дел Боско, също падна лошо и беше откаран в болница по време на една от сериите. Говорителят на отбора по ски-свободен стил и сноуборд на Канада заяви, че за момента съмненията са за счупен таз.

Малкият финал пък бе спечелен от швейцареца Армин Нидерер, който остана 3-и в една от полуфиналните серии и не успя да се класира за битката за разпределение на медалите. 

Крайно класиране в ски-кроса в свободния стил при мъжете:

Финал:

1. Брейди Леман (Канада) 
2. Maрк Бишофбергер (Швейцария) 
3. Сергей Ридзик (Олимпийски спортисти от Русия) 
4. Кевин Дръри (Канада) - незавършил 

Малък финал:
1. Aрмин Нидерер (Швейцария) 
2. Aрно Боволента (Франция) 
3. Филип Флисар (Словения) 
4. Дейвид Дънкан (Канада)