Какво става в Ботев и защо напрежението е високо?

Носителят на Купата и Суперкупата на България - Ботев Пловдив има сериозно напрежение. То тлее от известно време, но е на път да ескалира. По-запознатите феновете на канарчетата, както и отговорните фактори в клуба и Сдружението обаче са наясно с настроенията. Действието на болкоуспокояващото „Лято 2017“ преминава, а критиците на настоящото ръководство един през друг изказват своите несъгласия с това, как се управлява клуба. Мачовете на канарчетата са посещавани от обидно малко хора и това прави сериозно впечатление.

Колегите от plovdivderby събраха на едно място и описаха ситуацията в последно време около Ботев Пловдив.

В края на август на базата на Ботев Пловдив се проведе среща между шефовете на клуба, част от УС на Сдружението и представители на КПБП. Ден преди тази среща която така и не бе обявена официално, от КПБП зададоха публично няколко въпроса, а именно:

1. Какво се случва с подновяването на строителството на стадион „Христо Ботев”, какви са пречките, които има и какъв според тях е начинът да се пристъпи към изпълнението му? Проучено ли е документалното състояние на строежа, на Договора за концесия и отношенията с Изпълнителя, Строителния надзор и Община Пловдив? Проучени ли са възможностите за поетапно изграждане и въвеждане в експлоатация, както и за лицензирането му в такъв вид?
2. Направени ли са всички необходими стъпки за установяване на обстоятелствата по финансовото и правно състояние на ПФК „Ботев” АД и преценена ли е възможността за решаване на проблемите със задълженията и обвързаностите? Какво е състоянието на казуса с преструктурирането на задълженията и обявеното увеличение на капитала на ПФК „Ботев” АД? Пречка ли е всичко това за рестартиране на строителството на стадион „Христо Ботев”?
3. Във връзка с информациите, че ще бъдат прехвърлени акциите на ПФК „Ботев” АД на г-н Георги Самуилов, проведен ли е разговор и ако не е, правени ли са опити за среща с него и изясняване на намеренията му относно издръжката на клуба и изграждането на стадион „Христо Ботев”?
4. Проучена ли е възможността за финансиране на строежа и реална ли е възможността за рестартиране на строителството на стадион „Христо Ботев” с постъпленията от участието ни в ЛЕ?

Преди обаче да зададат въпросите си, от КПБП разкриха, че след като на 03.08.2017г., в устен разговор, от УС на „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив” са поискали среща с УС на Сдружение „ПФК Ботев”, в следващите дни такава им е била отказана.
На 08.08.2017г. от КПБП са изпратили писма по електронна поща на всеки член на УС на Сдружение „ПФК Ботев”, като изчакаха 14 /четиринадесет/ дни за определяне на дата за срещата. От КПБП обявиха, че са получили лични отговори само от двама от членовете, но не и конкретно предложение за провеждане на срещата.

Още тогава се усети, че напрежението расте.

А тук става въпрос за напрежение между две организации, в които членуват фенове. Предполага са, че и в КПБП, и в Сдружението членуват именно привърженици на канарчетата.

На базата в Коматево всички отговорни фактори в Ботев Пловдив си дадоха среща Снимка: Архив

Така дойде 28 август, когато се проведе и необявената официално среща между ръководството на Ботев, представители на Сдружението и КПБП. Срещата продължи близо 3 часа.

На нея са присъствали Ангел Палийски, Иван Йотков, архитект Савов, представители на фенските организации, КПБП, както и хора от УС на Сдружението. На срещата са били изчетени един по един въпросите, които КПБП зададе публично ден по-рано.

Архитект Савов

Архитект Савов категорично е заявил, че пречката за рестартирането на Колежа е само и единствено финансова. Архитектът е изказал мнение, че  строителство не може да се стартира, ако не се разполага с налични 15 милиона лева. Той е обосновал това с довода, че нови евентуални замразявания и рестартирания на строежа ще струват много пари. Савов също така е споменал, че с 5 млн. лв. може да се завърши стомано-бетонната конструкция, за да се запази максимално извършеното дотук.

Ботев към момента има задължения единствено към Сдружението и вътрешни такива, е другото, което е станало ясно на въпросната среща. Разкрит е проблем с Агенцията по вписванията, която вече два пъти отказва да назначи вещо лице, което не подлежи на съдебно обжалване. Въпросното вещо лице трябва да оцени дълговете на Ботев към Сдружението, за да може на тази база да се вдигне уставния капитал на АД-то. На Общото събрание на Сдружението на 10.09.2017 година ще се предложи да се предприеме нова стъпка в тази посока, става още ясно на провелата се среща.

Въпросната вечер се е обсъждал варианта да се проучи възможността за кредитиране на строежа на стадион Христо Ботев, чрез организация с не стопанска цел в обществена полза, каквото е именно Сдружението. Членът на УС на Сдружението и член на Борда на директорите на Ботев Пловдив Борис Гиздаков е разкрил, че през пролетта с Апостол Апостол (председател на Сдружението) са имали срещи в София на високо ниво, на която тази възможност е обсъждана и са поставени определени задачи, които все още не са приведени в действие.

Благодетелят на Ботев Пловдив Георги Самуилов и изпълнителният директор на клуба Ангел Палийски

Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Ангел Палийски пък за пореден път е декларирал, че парите от Лига Европа след приспаднатите разходи ще бъдат отделени и инвестирани в стадион Христо Ботев.

На въпросът на КПБП, дали са проведени разговори с Георги Самуилов относно намеренията му за Ботев Пловдив, на срещата е станало ясно, че такива са провеждани, но само между Самуилов, Палийски и Апостолов, като среща в по-широк кръг все още не е осъществена.

Така след 3 часа в сериозни разговори срещата е приключила, като според част от участвалите в нея тя е била най-ползотворната и разяснителна подобна, провеждала се някога между всички заинтересовани страни.

Напрежението обаче не утихва, а напротив, продължава да се покачва.

PlovdivDerby.com забеляза и нещо друго много интересно. Вчера в 14:16 часа мобилното приложение SportFeed сигнализира своите потребители, че в сайта на Ботев Пловдив е публикувана новина с информация, как се става член на Сдружението, което е собственик на акциите на канарчетата. Въпросната новина обаче стана общодостъпна в началото само за тези, които имат SportFeed на телефона си. Всеки решил да влезе в сайта на Ботев Пловдив, за да се запознае с новините, нямаше как да види тази информация, тъй като тя не присъстваше никъде на хоумпейджа (първата страница на сайта), нито в секцията „Последни новини“, нито в секцията „Всички новини“. За да открие човек въпросната новина, то той трябваше целево да започне да я търси из целия сайт. Така както направи и наш репортер, за да можем в крайна сметка да я публикуваме в PlovdivDerby.com и да я направим обществено достояние. Оказа се, че новината е публикувана в подменю озаглавено „Сдружение ПФК Ботев“. Отбелязваме и че новината не бе споделена в официалната фейсбук страница на клуба.

6 часа по-късно, на същото място в официалния сайт се появи новина, в която пише, че заради „засиления интерес за членство в СПФК Ботев, преди редовното ОС на 10.09.2017г. Управителният съвет на Сдружението уведомява всички ботевисти, че ще разглежда заявления за приемане на нови членове, подадени до 17:00ч. на 05.09.2017г (вторник). Въпросната новина отново не можеше да бъде открита никъде другаде в сайта на Ботев, освен на посоченото място. Този път обаче тази информация бе споделена във фейсбук страницата на канарчетата.

До PlovdivDerby.com достигна информация, че до въпросното второ съобщение се е стигнало след като е имало брожения, че член на Сдружението може да се стане само до 17:30 часа на същия ден (вчера), в който се появи и информацията, как всъщност се става член на тази структура. Така се е стигнало до удължаване на срока за подаване на заявления до 05.09.2017 г. Тук трябва да уточним, че член на въпросното Сдружение може да се стане целогодишно, но тези, които искат да участват в Общо събрание на 10.09.2017 г., трябва да подадат заявленията си до посочената дата (05.09.2017).

Съдейки по текста на второто съобщение много е вероятно бройката на членовете на Сдружението, което според неофициална информация към този момент бе около 60, много сериозно да набъбне и право на глас да имат доста повече хора.