Какво следва оттук нататък за Шумахер?

снимка: БТА/AP

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер пристигна в Университетската болница в Лозана (Швейцария), където ще продължи следващия етап от възстановяването му, съобщи днес говорител на болницата.

От лечебното заведение не съобщиха повече детайли около лечението на германската автомобилна легенда, който излезе от състоянието на кома и напусна болницата в Гренобъл.

Там той прекара почти 6 месеца, от инцидента в дните около Нова година от момента. "Г-н Шумахер постъпи днес сутринта в нашата болница и с него в момента се занимават лекарите, съобщи представител на медицинското учреждение.

Той също така добави, че заедно с пилота са и хора от семейството, които ще се постараят да ограничат до максимум вмешателството в личния живот. По-рано днес мениджърката на пилота Забине Кем потвърди, че Шумахер е изведен от състоянието на кома, а също така че семейството благодари на екипа от клиниката в Гренобъл за усилията през тази половин година.

"Но фактът, че Михаел вече е в съзнание не означава, че той няма тежко увреждане на мозъка", заяви пък френският професор по неврохирургия Франсоа-Ксавие Ру пред телевизия BFM, който няма отношение към лечението на бившия пилот от Ф1.

"След толкова дълъг период на кома не може да се мине без тежки последствия за мозъка на пострадалия човек. Сега е важно да се определи в какво състояние се намира неговия мозък и какво развитие може да се очаква в бъдеще, каза още професорът.

"За да имаме ясна клинична картина трябва да мине време, не по-малко от две години. Но в близките 18 месеца могат да настъпят промени и те трябва да се имат предвид, а също така да се контролират и да се управляват.

Съдейки по повърхностните данни, които имам, Шумахер може би ще остане със значителни нарушения на паметта, а също така и наличието на отрицателни настроения в регулярни етапи заради травмата, смята още експертът, цитиран от БТА.

Също така професор Ру заяви, че не изключва нарушения на двигателните функции на тялото, което ще наложи още по-дълга рехабилитация. "Може да бъде затруднена и речта на човека. Но най-важното в момента е постепенно Шумахер да възстановява връзката с околния свят и да разпознава близките си, предупреди медицинският капацитет от Франция.