Как уговорените мачове станаха изключителен бизнес?

снимка: goal.com

Забравете за проблемите около Катар ФИФА или Финансовия Феърплей – според тези, които са на върха на властта в световния футбол, уреждането на мачове е най-голямата заплаха за спорта днес.

Но не очаквайте Сеп Блатер или Мишел Платини да бъдат в основата на разрешаването на проблема. Вместо това Крис Ийтън, който е бивш полицай в Австралия, е човекът, от който престъпниците трябва да се страхуват.

„Престъпността изглежда като аматьорска във всеки един смисъл, но ние трябва да се изправим пред реалността за уреждането на мачове, които достигат все по-големи пропорции и световни мащаби“, заяви 61-годишният бивш полицай.

Това, което иска да ни каже Ийтън, е ясно: уреждането на мачове не е нещо, което ще се превърне в бич за най-популярната игра – това вече е така.

Крис Ийтън работи във федералната полиция в Австралия 30 години, едно десетилетия е в Интерпол, а през 2010 година става съветник на сигурността на ФИФА за Световното през 2010 година. След това става шеф на охраната на Световната футболна централа, а в момента е спортен директор в Международния център за сигурността на спорта (ICSS).

И все пак можете да научите повече за уреждането на мачове от личните данни и отделните истории на хора като Крис Ийтън, които показват как уреждането на мачове започва в малък мащаб, а впоследствие става опасна пресъпна дейност.

През 1997 година двама малайзийци, китаец и съветник по сигурността в Чарлтън бяха хвърлени в затвора , след като подкупили охраната да изключи прожекторите по време на мач на Ливърпул на „Дъ Валей“. Планът, който проработил на два пъти преди това – на „Ъптън Парк“ и „Селсхърст Парк“, довел до обезпечаване на големи парични изплащания на азиатски заложни къщи, които спечелили от преждевременно спиране на мачове.

През 2010 година играч на Кремонезе бе обвинен, че вратарят Марко Паолони е сипвал различни субстанции в питиетата на бившите си съотборници с цел уреждане на даден мач за синдикат от тото мафията в Италия. В крайна сметка стражът е изхвърлен от футбола за срок от 5 години.

През същата година Того губи от Бахрейн с 3:0 – мач, който влезе във всички заглавие по света, защото се оказа, че отборът на националния тим на Того е бил фалшив и в него участвали някакви измислени играчи. Това довежда до схемата за организаторите на приятелски турнири на международни отбори. В такъв капан попадна два пъти и националния отбор на България - срещу ЮАР през 2010 и следващата година срещу Естония. Тези два мача официално са признати от ФИФА за уговорени и в моменте тече разследване.

На следващата година пък 11 финландски играчи бяха осъдени, заедно със сингапурец, занимаващ се с уреждане на срещи. Тогава започна да се разплита огромна мрежа между Сингапур  и други азиатски страни, които са тясно свързани с европейските първенства.

През февруари пък от Интерпол официално обявиха, че под подозрение попадат около 380 мача от цяла футболна Европа, което вече говори за мащабите на този проблем. Тогава за първи път се заговори за мачове от груповата фаза на Шампионската лига и тези на Дебрецен. Вратарят на унгарците бе изгонен за две години от футбола след тези разкрития.

През септември четирима играчи бяха обвинени за уреждане на мачове, докато играели за Мелбърн Саутерн Старс. Те преди това играли за Хорнчърч и Ийсбърт Бороу. Няколко дена след тези събития в Австралия, сингапурската полиция арестува Тан Сийт, известен още като Дан Тан. Той е смятан за връзката между уреждането на мачове и залозите. Според някои неговата роля е била много важна, но самият Ийтън заяви, че Дан Тан просто е част от добре работещата машина.

Името на Дан Тан се появи в огромния скандал в Италия, който разтресе футбола в страната през 2011. Тогава беше разкрита огромна схема между футболисти и азиатски лица. Оказва се, че криминално проявените лица най-лесно намират съмишленици сред футболистите. След това футболистите започват да уговарят свои колеги да влязат в синдиката за уреждане на мачове.

В ареста тогава попадна бившия национал на Италия и звезда от 90-те Джузепе Синьори. Покрай разследването в Кремона и записите на прокуратурата стана ясно и за българската връзка между Константин Хаджииванов (бившия президент на Беласица) и най-големия синдикат за уреждане на мачове. След този случай Коце Маца се покри в Сингапур, а в Италия свързват името му с някои от водещите имена в синдиката.

Цифрите са впечатляваши. Крис Ийтън оценява залозите на спортните срещи между 1 и 2 милиарда паунда, а 70-80% от тях са само на футбол. Той също така твърди, че престъпните групи се отклоняват от трафика на наркотици към уреждане на мачове, тъй като това е по-лесно, има по-малък риск и по-голямо възнаграждение.

Според него залозите са главно в Азия и Източна Европа, където клубовете и играчите са по нуждаещи се от пари, което следователно и показва защо няма такива разкрития в най-високите нива на най-популярната игра.

Въпреки това Испания може да опровергае тези данни, тъй като всяка година се уреждат около 8-9 мача в първите две дивизии, заяви самия президент на испанската футболна лига Хавиер Тебас.

„През последните 10 години сме свитедели на огромно нарастване в залаганията, където залозите са достигнали милиарди долари. Престъпниците просто намират начини за манипулиране на резултатите – това е глобален проблем. Спортните органи не се справят добре, те трябва да работят с повече бизнес принципи. Трябва да се въведат защитни механизми“, каза още Ийтън.

Какви са тези механизми обаче не е ясно. Ийтън се придържа към мнението си, че трябва да бъдат резултат от съвместните усилия между спортни и законодателни органи.

Но може ли да се спечили тази битка?

Според Йитън, да!

Разлседването на Интерпол в цифри:

16,6 милиона евро – Заложена сума от престъпници за конкретни уредени мачове

8,4 милиона евро – печалбата от тези уредени мачове

2 милиона евро – сумата платена за официални лица и играчи, които участват в схемата.

146 хиляди евро – най-голямата сума платена на футболист

425 – толкова хора са заподозрени в участие в организираната престъпна схема в Азия

380 – мачовете, които са подозрителни според Интерпол

2 – мачовете от Шампионската лига, които влизат това разследване.