Как се става съдия по снукър?

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Асоциацията на снукър реферите в България приветства всички желаещи да станат съдии по снукър.

Предлага се напълно безплатно теоретично и практическо обучение в градовете Ловеч, Пловдив и София, където уроците ще се провеждат в „Академията“ - най-новия снукър клуб в страната, който ще работи съвместно с Асоциацията.

От кандидатите се изисква само много добро познаване на правилата, желание и малко свободно време.

Новите съдии ще трупат опит в родните турнири от календара на Българската снукър федерация, както и могат да работят за Световната билярд и снукър асоциация. Това значи, че те ще могат да практикуват рамо до рамо с най-добрите играчи в света.

Ще бъдат организирани и семинар, и изпит за придобиване на международен лиценз (Клас 3), когато има достатъчно кандидати. Този лиценз дава възможност за участие в световните и европейски първенства за аматьори, в които българските рефери често се включват.

Изпитът включва доказване на теоретични познания по правилата, както и практически задачи.

Две години след успешно издържан изпит за Клас 3, всеки рефер има право да се яви на изпит за Клас 2, който позволява съдийстване на повече и по-отговорни мачове от финалните фази на международните турнири.

 4045449

В България за момента единствено председателят на родната асоциация Ангел Геранов притежава Клас 2, след като успешно издържа изпита през март тази година по време на Европейското отборно първенство. Очаква се в близко бъдеще още няколко съдии да последват примера му.

Две години след като един рефер е получил 2 клас, той може да се яви и на изпит за получаване на клас 1, а по-късно и за най-високите клас 1Т и 1Е (Обучаващ съдия и Изпитващ съдия).

Проверете знанията си за любимия спорт в най-новата ни рубрика “Снукър Експерт“

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Всеки, който има желание да започне да реферира, може да се свърже с Асоциацията, изпращайки съобщение на страницата ѝ във Фейсбук и да получи допълнителна информация за обучението.