Как Пеле очарова света само на 17 години?

галерия:

снимка: fcbarcelona.cat

Sporta.bgпродължава да ви припомня някои от незабравимите голове във футбола. В последните седмици цялата еуфория е насочена към Световното първенство по футбол в Бразилия.

Затова ние ще продължим да ви показваме някои от най-красивите голове по време на световни първенства. Главен герой в днешната ни история е Пеле или по-скоро Раждането на Краля.

Именно неговия гол на финала на Мондиал 1958 го прави световна звезда. 17-годишният бразилец точно е спечелил голмайсторския приз в първенството на Бразилия и впечатлява с брилянтната си техника и невероятния усет към играта.

До ден днешен Пеле държи рекорда за най-млад реализатор на финал. Тогава Пеле е на 17 години и 249 дена.

Звездата на Пеле изгрява по време на Мондиала, когато най-неочаквано започва титуляр срещу Русия. До края на шампионата той реализира 6 гола, но приза остава за френския реализатор Жуст Фонтен с 13 попадения (рекорд и досега)

Бразилия печели финала категорично с 5:2 над домакина Швеция. Класата на „кариоките“ е много голяма на този шампионат и те показват, че ще бъдат бъдеща голяма футболна сила. Младата звездаа звезда Пеле показва нещо невиждано дотогава с гола си за 3:1.

Той получава дълъг пас в наказателното поле. Пеле спира топката на гърди, след това с много фино докосване прехвърля централния защитник, и с удар от въздуха бележи един от най-красивите голове на финали на световни първенства. Целият свят вече знае, че нова легенда е изгряла на футболния небосклон. Още по голямо впечатление на света правят и сълзите от радост в очите на младия Пеле, който не може да удържи емоциите си.

Легендата гласи, че 8 години по-рано, когато Бразилия пада на финала на Световното първенство у дома пред 220 хиляди на Маракана, цялата страна е в траур и всички плачат неистово. Тогава младия Пеле казва на баща си, че той един ден ще спечели титлата заради него! Досега Пеле е единствения футболист с три спечелени световни първенства.

След гола вратарят Свенсон разправя как е видял Пеле с двата крака във въздуха и изобщо не е имал идея в кой ъгъл ще бие. Вижте всичко най-интересно за Мондиал 1950.