Изповедта на Малдини: Това не е моят Милан

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Легендата на Милан Паоло Малдини се изказа много сърцераздирателно за своя отбор и нападна някои от ръководителите в лицето на Адриано Галиани.

"Росонерите“ ще запишат най-слабия си сезон от 15 години насам след ужасното си представяне от началото на сезона. Малдини е името, което се свързва с най-големите успехи на Милан. Той е изиграл 24 години в клуба и има 26 трофея.

Изглежда самият Малдини вече няма вяра след последния резил с 2:4 от Парма.

"Да разбира се, че гледах мача, както и този с Атлетико (Мадрид), и може би почти всички през последните две години,“ заяви Малдини пред Gazzetta dello Sport.

"Вътре в мен има смесени чувства от гняв до разочарование, не толкова заради резултатите или мястото в таблицата. По-скоро заради това, че всичко градено последни десетина години изглежда разрушено,“ добави Малдини.

"За мен това е най-лошото. Милан имат опит да правят отбори победители. Знам много добре колко много работа отнема да стигнеш до триумфа. Полудявам като видя всичко това разрушено. Всичко започна с напускането на играчите с дух на победители. Мисля че успехът на отбора първо идва от мъжете в него. Милан имаше толкова много легенди през последните 25 години, но колко от тях работят за клуба. Филипо Гали и Мауро Тасоти са само в отбора. Първият води младите, докато втория е помощник треньор и мисля, че е си тръгне през лятото. Ще загубим още едно парченце от историята. Надявам се че това няма да стане."

"Вижте в Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Големите им легенди работят в клуба. Юве също започна да разбира от това и изгради солидна група от италианци, които знаят как да постигат успех."

"Аз не искам да нападам колегите. Някои ще кажат, че плюя по чинията, от която съм ял. Просто ми е болно да гледам. Двете ми деца са в Милан, едното е под наем в Бреша.

"Клубът трябва да обяви целите ясно. Не можем да се борим с Ювентус и не можем да се борим с топ 10 в Европа. Няма никакъв проект за бъдещето. Работи се само за момента и за настоящето. Купуват се играчи само защото са свободни агенти. Това понякога е правилно, но не винаги."

 4046101

Паоло Малдини даде за пример като слабо ръководство напускането на Андреа Пирло, който беше обявен от Макс Алегри за свършил за футбола:

"Леонардо искаше да ме направи спортен директор на всяка цена, но Галиани заяви, че клубът точно се е разделил с мен като футболист и Лео е достатъчен. Това не е вярно. Ако бъдеш обграден само от способни гора, тогава ще правиш много по-малко грешки. Най-добрият пример за това е Андреа Пирло. След като треньора заяви, че не го иска защото е свършил за футбола, видяхте какво направи той в Ювентус. Тогава трябваше някой в Милан да му каже, че това не е вярно и Пирло е част от традициите на този клуб и, че трябва да остане."

Легендарният защитник сподели и какво се е случило между него и Барбара Берлукони като се очакваше именно той да бъде от новата генерация промени в отбора след идването на дъщерята на Берслукони.

"Дали Галиани трябва да остане не е моя работа. Когато се чувстваш всемогъщ, не разбираш дали резултатите не са дошли от другите. Дали Барбара Берлускони трябва да поведе Милан? Не знам. Това зависи от хората около нея. Не мисля, че тя е футболен експерт. Имах две интервюта с Барбара Берлускони след разделянето на отговорните е Милан. Говореше се, че аз ще наследя Галиани, но не съм се чувал с нея от тогава. Тя искаше от мен всичко това, което си говорихме. Бях готов за роля в спортно-техническата част, но така и не ме потърсиха отново."

"Логично е, че Зеедорф няма опит, но има страхотен кураж и е голяма личност. Но дори и Гуардиола да дойде нищо няма да направи. Налице е липса на яснота в целите. Относно уволнението на Алегри мога да кажа, че наистина отбора беше в много трудно положение. Наистина обаче не съм вярвал, че само със смяна на треньора ще се промени нещо.