Изненади във финалите на 60 метра в Сопот 2014

снимка: БТА/AP

По шокиращ начин изпуснаха титлите си фаворитите в спринтовете на 60 метра гладко бягане при мъжете и на 60 метра с препятствия при жените на Световното първенство по лека атлетика в зала в Сопот (Полша).

Олимпийската шампионка на 100 метра с препятствия и действаща шампионка в по-кратката дисциплина в зала Сали Пиърсън от Австралия бе считана за изявена фаворитка във финала, но трябваше да се задоволи с втора позиция.

Изненадващо шампионката на САЩ Ниа Ейли спря хронометрите на 7.80 секунди и с 0.05 секунди се оказа по-достойна за титлата от австралийската звезда в леката атлетика. 25-годишната Ейли записа и личен рекорд, с което пък измести от лидерската позиция в световната ранглиста за сезона именно Пиърсън, като в същото време ѝ попречи да дублира титлата си от Истанбул 2012.

Една от надеждите на Великобритания изобщо в леката атлетика Тифани Портър остана на 3-та позиция също с най-добро постижение за сезона – 7.86 секунди, с което отново се добра до отличие, след като през 2012-та остана втора зад Пиърсън.

Още по-широки бяха усмивките на британските фенове на леката атлетика след финала при мъжете на 60 метра гладко бягане, след като Ричард Килти развенча утвърдените имена в спринта и стигна до титлата.

24-годишният британец дебютира на голямо първенство, но това не му попречи да спре хронометрите на 6.49 секунди – личен рекорд и златен медал. Първенецът на САЩ Марвин Брейси остана втори с 6.51, а с една стотна по-слабо бе времето на нигериеца Феми Огуноде, който се състезава за Катар и спечели медала си за тази страна.

35-годишният британец Дуейн Чеймбърс с 6.53 остана шести, но се представи по-добре от най-реномираното име във финала – Неста Картър от Ямайка. Въпреки че бе най-бърз в полуфиналите и на сметката си има сребро в дисциплината от Истанбул 2012 и бронз от Москва 2013 на 100 метра, Картър се провали и финишира предпоследен на седмото място.