Изненада! Младеж от Норвегия смачка фаворитите на 400 м с препятствия

снимка: twitter.com

Норвежецът Карстен Уархолм поднесе най-голямата изненада на световното първенство по лека атлетика в Лондон. 21-годишният европеец грабна златото в дисциплината 400 метра с препятствия, като спря хронометъра на 48.35 секунди. Той стори това в компанията на суперфаворити като турчина Ясмани Копейо - европейски шампион и бронзов медалист от световното в Пекин 2015, както и двукратния световен първенец и олимпийски шампион Керън Клемент от САЩ. Представителят на Турция остана със среброто, а 31-годишният американец се окичи с бронз.

Уархолм остана на само 0.10 секунди над собствения си национален рекорд на Норвегия. Тази дисциплина съвсем не е неговата коронна. Той се е състезавал в октатлона за кадети през 2013 година и е световен шампион. През 2015 пък той стана вицешампион на Европа на 400 метра десетобой за юноши. Чак миналата година Карстен се пусна само на 400 метра с препятствия, като бяга в полуфинала на Олимпиадата в Рио. А тази година завоюва златото в дисциплината на Европейското първенство за младежи под 23 години.

Уархолм не зарадва само Норвегия, а и цяла Европа. Златният му медал е осми за представителите на Стария континент от първенството в Лондон до момента.