Скандал в леката атлетика! Не пуснаха ботсвански спринтьор на финала заради вирус

снимка: twitter.com

От ИААФ не позволиха на спринтьора Айзак Макуала да участва в сериите на 200 и на финала на 400 метра на световното първенство по лека атлетика в Лондон. От световната централа казват, че всичко е направено в рамките на карантината, свързана с инфекцията, която се разрази и повали 30 атлети. 

Макуала дори не бе допуснат до Олимпийския стадион, макар преди това да загряваше на тренировъчното съоръжение. Във финала на 400 метра пък организаторите просто изписаха, че той няма да участва.

Спринтьорът е едновременно тъжен и бесен на организаторите и зададе въпроса как те могат да знаят какво е състоянието му без да се е подлагал на изследвания и да е давал тестове. Според него всичко е било саботаж. Макуала бе краен в думите си, като изтъкна, че това никога не би се случило на Мо Фара или на Юсейн Болт.

"Сърцето ми се къса. Има нещо, което не ни казват. Как могат да те погледнат и да кажат, че си болен? Ако ме бяха тествали, щяха да видят че всичко е наред. Сега Юсейн Болт се отказа и ИААФ иска някой да бъде лицето на леката атлетика", сподели през сълзи Макуала пред "BBC". Той намекна, че от световната централа фаворизират южноафриканеца Уейд ван Нийкерк, който спечели надпреварата на 400 метра, а Айзак имаше реални шансове да се бори с него.

"Когато видях Ван Нийкерк да пресича линията, си казах, че това бе моят шанс. Той бяга с нормално време. Бях във форма да го победя", сподели Макуала.

От ИААФ споменаха, че медиците са изследвали атлета и са решили, че той не трябва да се състезава заради открити симптоми на вируса. Това твърдение е в пълен разрез с казаното от ботсванеца.

"Той не е давал никакви анализи. Има само предположение, доколкото чухме за някакви болки, а у Айзак се появиха частични симптоми, но тестове не е давал", сподели президентът на атлетическата федерация на Ботсвана Фалкон Седимо.