Избухна шампионски скандал с Джон Тери

снимка: БГНЕС/EPA

Челси е шампион на Англия, а капитанът Джон Тери вдигна титлата за последен път, тъй като това е последният му сезон на "Стамфорд Бридж". Всички хубави моменти обаче бяха хвърлени под съмнение от Футболната асоциация на Острова. Британският "Телеграф" съобщи, че Тери е хвърлил огромни съмнения и сега е разследван от ФА. Той започна като титуляр при убедителната победа с 5:1 над Съндарланд, но в 26-ата минута бе заменен от Гари Кейхил. Тогава играчите на Челси изпратиха капитана с шпалир и аплодисменти.

Разследването на ФА е във връзка с направените преди мача залози за начина, по който Тери си взе сбогом със "сините". "Телеграф" съобщава за поне трима души, които са прибрали сериозни печалби от минутата на смяна на капитана на Челси. Коефициентът за този залог е бил 100:1.

Естествено възможно е и Джон Тери да е чист, а смяната да е свързана изцяло с неговия номер - №26. Това е принципната логика на треньорския щаб на Челси - чиста символика.

Интересно обаче е, че клубното списание на Челси минути преди мача също предрече точното време, в което Тери ще напусне терена. Засега няма информация, че клубът, списанието, букмейкърите или заложилите са нарушили законите, но въпреки това разследването продължава.

ФА разследва ситуацията, в която в 26-ата минута топката напусна терена - дали това е било нарочно или не. Според правилника за нарушение се счита предварителното уреждане на каквото и да е събитие по време на мач.

Ако изваждането на топката от игра се докаже като договорено такова събитие, ще има последствия за изпадналия Съндърланд, тъй като вратарят Джордан Пикфорд изрита кълбото в тъч след призив от страна на бразилския нападател на домакините Диего Коста.