Иво Балабанов се цели в класиране на финал на младежката Олимпиада

снимка: struma.bg

Рекордьорът на България в бягането на 2000 метра с препятствия за юноши до 18 години Иво Балабанов ще участва на младежките олимпийски игри в Нанкин (Китай), които стартират на 16 август.

Състезателят на треньора Йордан Янев завърши трети в дисциплината на Европейските младежки олимпийски квалификации в Баку през май. Балабанов има рекорд за юноши младша възраст от 5:45.36 минути.

"Отиваме в Китай за реално представяне. На 21 август ще бъде полуфиналът, а сред това има финал "А" и "Б". Ако се класира за финала "А" няма какво повече да искаме", каза Йордан Янев на пресконференция днес.

Основните конкуренти на българина ще бъдат лекоатлетите от Африка. "Чувствам се във форма и ще видим какво ще се случи в Китай. Познавам само конкурентите си от Европа. Притеснявам се от атлетите от Африка", каза Балабанов, цитиран от БТА.

Той допълни, че през април е имал проблеми с глезените, но сега се чувства добре. "Ще продължа да се състезавам в същата дисциплина и искам да участвам на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

През следващата година моята цел е да направя нов национален рекорд на 3000 метра с препятствия за юноши старша възраст. Аз през по-голямата част тренирам сам, но на последния лагер бях с Митко Ценов и това много ми помогна", добави Иво Балабанов.