Ивет Лалова сменя дисциплината?

Шампионка по красота
снимка: БТА/AP

Европейската шампионка от Хелзинки 2012 на 100 метра гладко бягане Ивет Лалова най-вероятно ще смени приоритетите си в спринтовите дисциплини и ще се насочи към по-дългите дистанции.

Лалова се провали в опитите си да се класира на финал на 200 метра на Европейското първенство в Цюрих 2014, а на 100 метра остана пета, при което треньорът ѝ Роберто Бономи я е посъветвал да се насочи изцяло към 200 метра.

„Бономи иска да бягам 400 м догодина. Аз се противя, но той е треньорът и най-вероятно ще пробвам и тази дисциплина”, коментира Ивет в Цюрих, цитирана от bgathletic.com

Sporta.bgуточнява, че Лалова ще се подготвя по-усилено на 400 метра, за да наблегне на издръжливостта в бягането, която би ѝ помогнала да се представя по-силно и на 200 метра.

Разликата между трите спринтови дисциплини на гладкото бягане – 100, 200 и 400 метра – са именно в изискванията към тялото и техниката на атлетите, тъй като най-късата дистанция се печели чрез експлузивност и предимно скорост, докато за по-дългите се изисква и тактическо разпределяне на силите.