Ивайло Манджуков: ЦСКА е "Титаник" след айсберга

снимка: БТА

Един от двамата основни акционери в ЦСКА - Ивайло Манджуков, даде обширно интервю за вестник "24 часа:

Изкормихте ли ЦСКА?

- Категорично не. Нито имаме такова намерение. И не се възприемам като Джак Изкормвача.

Тогава изпълнихте поръчката на Кирил Домусчиев да няма съперник за титлата?

- Не. И това не сме направили. Просто влязохме в най-неподходящия и най-драматичния момент в историята на ЦСКА. Аз и Милко се качихме да управляваме “Титаник”, след като вече се бе ударил в айсберга. Няма конспирация, никаква митология. С г-н Домусчиев темата ЦСКА не сме я дискутирали. В редките ни контакти през годините дори не сме засягали темата футбол, камо ли ЦСКА.

Сега, след няколко месеца, има ли отговор на въпроса защо се стигна дотук?

- Всичко може да се опише с едно изречение. Дългогодишна неправилна финансова и спортно-техническа политика. През последните две години клубът е привличал средства само чрез кредити. Няма как 80 процента от приходите да са кредити. И няма никакъв модел за погасяване. Честата ротация на треньори, на футболисти. Няма никакво устойчиво развитие. И тотална абдикация от академията, с която е свързано бъдещето на ЦСКА. Единственото нещо, с което разполагаме, е направено благодарение на нашите приятели от “ЦСКА Завинаги”. Които доказаха, че обичат клуба. И това са единствените цесекари, които инвестираха в школата, което им прави чест.

Като дръпнахте чертата, какво излезе?

- ЦСКА няма школа, няма администрация, но има публика и история. И невероятната обич на половин България. 23 милиона задължения, но на базата на счетоводните баланси. Но следейки развоя на събитията, откакто ние с г-н Георгиев сме в клуба, няма да е изненада, че могат да се появят и нови. Просто бардакът в счетоводството е толкова голям, че не се знае кой на кого е подписвал, какви печати е слагал, какви договори има, с кого. Кой какви пълномощия е получавал. Неслучайно толкова дълго време не се намери сериозен инвеститор за клуба за дълго време. Разберете, това е безумна схема. Изчислете колко играчи са минали, колко треньори, ръководства. Имало ли е приемственост? Не. И това е важно. ЦСКА трябва да се развива устойчиво и да се следва една схема на развитие независимо кой е собственикът.

Това означава фалит и “А” окръжна.

- Това означава рестарт. Във всяко едно отношение. Убеден съм, че “А” окръжна не е правилният път, и дълбоко вярвам в това, че ще останем в професионалния футбол.

Кое ЦСКА?

- То е едно. С четирите букви, с публиката. Със славната история. Нека да уточним нещо много важно. Излезе решението на лицензионната комисия. Ще обжалваме. И разчитаме да ни разрешат да участваме в “А” група след това. Имам пълното основание да твърдя, че имаме основанията за това. Юридически и финансови.

С какви пари?

- Пари няма. Заради това в събота ще имаме дискусия с феновете. Тя ще бъде обърната и към потенциалните инвеститори. На тяхното внимание ще представим визията и стратегията, както и бюджета за следващите 3 години. Оперативният е около 4 милиона и 2 милиона за стари задължения.

Какво е основното в тази програма?

- Бюджет, съобразен изцяло с приходна част, която клубът може да генерира сам. Телевизионни права, раклама, мърчандайзинг, трансфери и членски внос. Този проект няма как да съществува без феновете. Ще има доста преференции за тях. И очаквам запалянковците да протегнат ръка и да покажат едно европейско поведение, което подхожда на ЦСКА като клуб. Не е нужно годишно за се дават на БФС над 100 000 лева. Това може да отиде в школата. За да стартира този проект, ни трябва начален капитал. А в касата в момента има 12 000 лева.

Няма ли опасност от ново затъване? Тръгват си играчите, съдят ви във ФИФА и пак нищо.

- Заради това нашите усилия са до края на месеца да се изплати всичко на играчите. Може би на никого не прави впечатление, че откакто сме ние в клуба, всички договори са по взаимно съгласие. Правим всичко възможно да им задоволим финансовите претенции. Ние това ще го следваме като политика. Надявам се, че играчите не само няма да се разбягат, а вярвам, че тези, които са конвертируеми, ще бъдат продадени и ще генерират приход.

Очаквате ли феновете да ви дадат подкрепа?

- Това зависи само от нас. От начина, по който ще презентираме и прокламираме нашата идея за развитие. Ако я възприемат, съм дълбоко уверен, че ще ни подкрепят. Но въпросът не е дали феновете ще подкрепят Милко и Морко, а за бъдещето на ЦСКА. Това няма значение. Дълго време бяха подкрепяни Илф и Петров. Едни дълбоко уважавани от мен автори. Милко и Морко са по-симпатични зайчета от Остап Бендер и Паниковски.

Защо изгонихте инвеститора от Англия?

- Пак темата с Илф и Петров. Той малко бе като в “Златният телец”. Поне в “12-те стола” имаше някаква крайна цел. Таргет. Който ще донесе бъдещи финансови дивиденти. С една дума, не желая да коментирам въпросния господин, защото той не е инвеститор.

С какъв екип работите?

- Доста интересен. Млади хора, с корпоративна култура. Който работи денонощно, за да спрем с жертвоприношенията за каузата ЦСКА. Защото има хора, които през годините са помагали. Не само с пари, но и физически са си дали нервите за ЦСКА. Тези хора трябва да бъдат компенсирани във времето с връщането на отбора, където му е мястото. Имаме икономисти, финансисти, юристи и администратори в екипа. Тук не говорим за футболисти. Както казва един уважаван от мен политик - нека гледаме бъдещето. С позитивизъм. Положението е ясно. “Титаник” се е ударил. Потъва. Ние трябва да направим всичко, за да избегнем съдбата му. Всички обаче я знаят.

Няма ли все пак дори един човек, готов да инвестира в ЦСКА? Поне за стартов капитал.

- Извън Илф и Петров ли? Има и такива. Всички обаче са категорични, че не желаят да плащат чужди дългове, формирани от безхаберното управление. Никой не иска да плаща чужди грешки. Но така няма да се съберат тези 2 милиона за стари дългове. А за да се покрият, трябват минимум 10 години. Което обрича ЦСКА предварително.

И тогава?

- Заради това на форума трябва да дискутираме план “Б”, който включва ново дружество. Това се прокламира отдавна. Трябва да намерим точната юридическа формула, която да запази историята, професионалния статут и да отпаднат дълговете. Това е истината. Това е. Резервният план е обявяване на несъстоятелност и ново дружество. Но той е свързан с много нюанси. Но това не го решавам аз. Това трябва го одобрим всички, които обичаме ЦСКА.

Но той не е ли опасен за държавата?

- Естествено. Заради това не съм му голям привърженик. Защото историята, моралът, автентинчността на ЦСКА повеляват той да бъде изряден първо към държавата. Защото не сме създадени в Пакистан. Защото ЦСКА е продукт на морала на българщината. И това не е демагогия. Но в същото време ЦСКА е дал много на държавата. Години наред е градил имиджа не само на клуба, но и на българския спорт. Защото, ако отидем в “А” окръжна група, задълженията могат да останат. Това всеки един с нормална юридическа култура го знае.

А защо бягате от това, че през последните години бе взето и доста от държавата?

- Точно заради това смятам, че нещата са балансирани. Заради това на други им бе позволени неща, които на ЦСКА бяха забранени. Но темата ни е ЦСКА. Има и друг деликатен момент и към обикновения българин. Който е коректен данъкоплатец.

Имате ли обяснение защо е търпяно това положение от страна на НАП?

- Това показва съпричастността на държавата към институцията ЦСКА. Това е доказателство, че ЦСКА е национална институция. Но въпросът е друг. Защо предходните ръководства са допуснали тези задължения да нарастват във времето? Защото в това няма никаква логика. Най-високите лихви са за тези дългове. Това е по-важното.

Откога започва този процес?

- Реално започва през 2008 г. Защото добрите намерения на тогавашното ръководство са, които подкрепям и днес, ЦСКА да придобие публичност, като се обявят официално заплатите на играчите. И тяхното осветляване в НАП. Това води до големите осигуровки и данъци. Които не са платени. Можело е да направят като другите. Да обявяват минимална работна заплата Но точно за това говоря. Липсва разумът. Принципът е прост. Няма как да имаш приход от 2 лева и да харчиш 10. И да вземеш 8 назаем с лихва. А точно това е правено. С изключение на времето, когато клубът е бил на Васил Божков.

Има ли как с две думи да опишете точно какво предлагате на феновете?

- Няколко неща. Едното е взаимно да си подадем ръка. С плащане на членски внос, срещу който ще се получават привилегии. Разбиране от тяхна страна, доколкото е възможно, да спрем с глобите към БФС. Ние ще им гарантирани пълна публичност на средствата, които те ще дадат.

Реално работеща възможност тези пари къде отиват. Второ, осветлявайки бюджета, с койтоЦСКА може да се развива, им гарантираме устойчиво развитие. Дори аз вярвам, че с него са гарантирани и добри спортно-технически резултати. Защото той е направен професионално. Всеки един служител ще може да си изпълнява нормално работните задължения. И това важи и за футболистите. Защото никой няма да се чуди дали ще получи заплата навреме. Администраторът няма да се чуди дали хотелът е платен или не.

Шофьорът на автобуса няма да се притеснява има ли нафта или напротив. Лекарят няма да търси лекарства. Хората, които поддържат терена, ще имат техниката за това. Защото мен винаги ме е учудвало как се плащат 300 000 лева за заплати на играчите и на следващия ден няма пари за лекарства. И най-много разчитам, ако евентуално бъдем припознати като някакъв екип, да ликвидираме дефицита на откровеност. Загубихме доста имидж от информацията, която излиза от клуба. Ние искаме нова култура.

Като се каже, че бюджетът е 6 милиона, да е 6 милиона. Че ще направим 2 игрища, да ги направим. Да премахнем това социопатно поведение към медиите. А медиите са коректив в добрия смисъл. Вярно, че ще има и несправедливи обвинения, ще реагираме. Искаме да сме пример за подражание. Защото висотата наЦСКА и солидността на този клуб го повеляват. Да сме аристократично-джентълменски настроени. Няма нищо лошо в това да поздравиш “Лудогорец” за титлата или “Левски” за юбилея. Да, когато те ни атакуват, ще се защитаваме. Това не трябва да се разбира като мекост. Каква мекост може да има в ЦСКА? Това е най-великият клуб.

Той трябва да води във всяко едно отношение, включително и поведенчески. Аз няма да бъда ръководител на клуба. Защото просто ангажиментите не ми позволяват. Ще го подкрепям във всяко едно отношение, но имам задължения, от които не мога да се освободя.

Всички сега ще кажат, че вече имате опит във фалита на футболни клубове. Като “Родопа”.

- Това е пълна измислица. “Родопа” не бе проект. Там бе моята емоционална зависимост от Смолян и хората там. Чиста запалянковщина. Само да отбележа, че през двете години, които прекарах там, отборът бе в елитната група. Победи и “Левски”. След това по стечение на обстоятелствата и няколко неизпълнени ангажимента трябваше да се разделим.

А треньор?

- Ние си го имаме. Водим преговори с г-н Пенев. Защото той е точният човек на точното място. И много малко хора като него решиха да подадат ръка наЦСКА в такъв момент. Дано примерът му стана заразителен.