Истинска легенда! Феновете на Селтик отбелязаха 10 г от трансфера на Стилиян Петров

снимка: celticfc.net

Фенските профили на шотландския Селтик в „Туитър“ - „Focus on Celtic” и „Read Celtic“, припомниха, че днес се навършват 18 години от трансфера на Стилиян Петров при „детелините“. Привържениците на тима за пореден път показаха уважението си към българина, въпреки че той напусна клуба преди 10 години.

Българският халф преминава на „Селтик Парк“ от ЦСКА срещу 2,8 милиона паунда. Началото му в Шотландия не е лесно. Използван от мениджъра Джон Барнс на непривичната позиция като десен бек, Петров изпитва трудности с налагането в състава. Освен това не говори добре английски и изпитва огромна носталгия. За да започне по-добре да се справя с английския, Стилиян започва да помага на приятел в продажбата на хамбургери в специализиран ван.

Старанието му се отплаща и след пристигането на Мартин О'Нийл на мениджърския пост Стилиян Петров се превръща в титуляр и е част от спечеления требъл през сезон 2000/01, пише Блиц. Силните изяви с екипа на Селтик му помагат да стане първият чужденец, определен от Асоциацията на професионалните футболисти в Шотландия за Най-добрия млад играч на годината.

През следващите години Петров се представя все по-стабилно с екипа на „зелено-белите“ и си спечелва статут на клубна легенда. Остана в Селтик до лятото на 2007 година, когато е продаден на Астън Вила за 6,5 милиона паунда. В английския клуб се събира отново с Мартин О'Нийл. За седем пълни сезона при „детелините“ Стенли печели четири шампионски титли и по три пъти Купата на Шотландия и Купата на Лигата.