Иран ограби интригата на Световното по волейбол

галерия:

снимка: poland2014.fivb.org

Националният отбор на Иран завърши по внушителен начин първата фаза на Световното първенство по волейбол и срази с 3:0 поднеслия изненада тим на Пуерто Рико. Азиатският състав събра 11 точки и се бетонира на второ място в крайното класиране на Група D, изоставайки с 1 от лидера Франция, който по-рано днес срази Белгия с 3:2.

Победата на Иран над Пуерто Рико и поражението на „червените дяволи“ означава, че дългоочакваното дерби между САЩ и Италия по-късно тази вечер няма да има отношение към класирането на двата тима.

И САЩ, и Италия ще продължат напред със сигурност след получилите се днес резултати, като единствено остава да решат кой ще завърши на 3-то и кой на 4-то място в класирането на първия кръг.

Пуерто Рико приключва с 3 точки на последното 6-то място, като още дълго ще помни успеха си с 3:1 снощи срещу Италия. В отделните части Иран надделя над тима от Централна Америка с 25:17, 25:22 и 25:14, като единствено във втория гейм имаше някаква, макар и минимална интрига.

4112290

Посрещачът Шахрам Махмуди стана топ реализатор в мача с 13 точки, а 12 добави Сейед Мусави (8 от блокада), докато за Пуерто Рико Морис Торес се отчете с 10 и единствен премина тази граница в актива си.

Отново блокадата се оказа основното оръжие на Иран, който този път записа цели 16 точки от този компонент. Това им се случва за втори път на Световното по волейбол, като те направиха 16 блокади и при победата срещу Белгия, а срещу Италия се отчетоха с 15.

Единствено България вчера срещу Египет може да се похвали с повече точки от блокада в един мач – 18, 10 от които равномерно разпределени между капитана Тодор Алексиев и центъра Светослав Гоцев.

За първи път от 1970-та година Иран печели четири мача на Световно първенство.

4112287

В група В Германия разнищи Корея с 3:0 и съкруши надеждите на азиатците за класиране в следващата фаза, а в същото време си подсигури втората позиция в класирането. Реално в момента Бундестимът е лидер с 12 пункта пред Бразилия с 11, като „селесао“ тепърва ще се изправи срещу Куба в последния си мач тази вечер.

Независимо от изхода на американското дерби между Бразилия и Куба, и двата тима ще продължат в следващата фаза. За някогашната суперсила от Карибите това не бе сигурно, но загубата на Тунис с 0:3 от Финландия и на Корея с 0:3 от Германия елиминираха всякаква неизвестност около промоцията на кубинците.

Денис Калиберда стана топ реализатор в мача с 14 точки, а диагоналът Гьорги Гроцер добави 10, като бе най-силен на блок за своя тим с три успешни опита. За Корея само Дже-Дък Сео наниза 10 пункта, всичките от забивки.

Германия направи цели 10 блокади срещу само 1 на азиатците, които не можаха да демонстрират доброто посрещане и организация в защита, с които изпотиха снощи световния шампион Бразилия при загубата с 2:3.

4112289