Интервю с Жоан Лапорта: Ако пак стана президент на Барса, ще върна Стоичков в клуба!

Бившият президент на Барселона Жоан Лапорта беше един от специалните гости на юбилея на Христо Стоичков. След мача по повод 50-годишнината на големия №8 адвокатът даде интервю
        
- Г-н Лапорта, какво мислите за този мач, този празник, на който станахме свидетели?
- Страхотен, имаше два ключови момента. И те бяха, когато беше почетена паметта на Трифон Иванов и Йохан Кройф. Да гледаш лицата на Христо и другите как страдат и плачат... Това беше незабравим момент. Емоцията беше много голяма. В същото време организацията беше перфектна. 45 хиляди души под този силен дъжд... Това показва колко много обичат Христо. Обичат го като член на своето семейство.

- И какво можете да ни кажете за Христо Стоичков, с когото ви свързва приятелство?
- Той е уникален човек. Аз и всички, които присъствахме на това събитие, сме привилегировани хора. Да се насладим и да участваме в този празник, да споделим тези емоционални моменти с Христо Стоичков, това е голяма привилегия. Вие знаете, че той е талантлив футболист. Но той е невероятен и във взаимоотношенията си със своите колеги. И смятам, че всички, които бяха тук, изпитаха удоволствие от преживяването. Но това, което трябва да отбележим, е, че той е истински човек, страхотен човек. Благодаря му, че ми позволи да споделя с него този момент.

- Какво мислите за България, за София, това е вторият ви път, в който сте тук?
- Да, за втори път съм в България. Тези два дни обикалях града, запознавах се с различни хора, бяха много приятни и аз се насладих на престоя си тук. За мен беше чест да седя във ВИП зоната, и то редом до президента на страната ви и до министрите. Тук обаче е много подобно на Каталуня. Говоря за начина на живот. Приличаме си. И за мен беше страхотно преживяване да бъда тук, което никога няма да забравя.

- Вие сте бизнесмен и опитен футболен бос, колко според вас би струвал Стоичков днес, ако например сега навършваше 26 години?
- Няма такава цена. Христо Стоичков е безценен.

- При положение, че Гарет Бейл струва 100 милиона евро?
- Христо Стоичков е повече от футболист. Той е отборен играч, човек, който свързва отбора с феновете, той е от този тип играчи, на които не може да определиш стойността им. Той просто няма цена.

- Какво си спомняте от първата ви среща със Стоичков?
- Аз бях просто привърженик на Барселона, фен на Дрийм тима, когато Христо пристигна в отбора. И той веднага стана герой за нашите фенове. По-късно имах възможността и привилегията да го включа като част от моя проект, когато бях президент. И благодарение на него, Чики Бегиристайн, Пеп Гуардиола и Франк Рийкард в отбора се появиха играчи като Меси, Роналдиньо, Шави, Иниеста, Пике, Пуйол, Виктор Валдес - всички тези. Христо беше един от хората, който ги ръководеше, който се грижеше за тях и те попиваха от него славата, която им позволи да направят история. За мен е голяма привилегия да бъда негов приятел.

- Като президент на Барселона ще разкриете ли дали е имало възможност за трансфер на някой друг българин в отбора? Чували сме за Бербатов?
- Знаете ли, аз винаги съм харесвал Бербатов. Той играеше в Манчестър Юнайтед. И той е този тип талантливи играчи, към които Чики Бегиристайн проявяваше интерес, когато аз бях президент. И когато търсехме нападател, типичен №9, Чики много го харесваше и говори с мен дали не можем да го привлечем. Той е талантлив играч, много добър човек и съм сигурен, че би могъл да се впише в нашата система. Но тогава бяха много трудни времена. Не знам каква беше точната му цена, но беше много трудно да го купим, защото той беше в Манчестър Юнайтед. И се наложи да потърсим друг нападател. Но помня разговорите, в които обсъждахме възможността да привлечем Димитър Бербатов.

- С какво се занимавате в момента?
- Аз съм адвокат. Занимавам се с кантората си. От 28 години съм адвокат и харесвам работата си. Разбира се, аз съм тясно свързан и продължавам да следя какво се случва във футбола. Имам привилегията, че съм бил президент на Барселона, да допринеса и да изградя един от най-добрите отбори в историята на клуба благодарение и на хора като Христо Стоичков.

- Ще се явите ли отново на избори за президент на Барселона?
- Ще видим.

- И може ли да очакваме в бъдеще Христо Стоичков на някакъв пост в Барселона?
- Ако някой ден отново стана президент, естествено. Той вече беше част от проекта, който изградихме. Смятам, че същият този проект продължава да жъне успехи и днес благодарение и на хора на Христо Стоичков, който познава клуба, познава системата му, обича Барса, обича това, което представлява клубът. И ако зависи от мен, той ще бъде ключова част от клуба.

- Може ли да се счита като провал, че Барселона не спечели Шампионската лига?
- Не, защото показахме страхотна игра. Защото имаме трима невероятни нападатели, чудесни халфове, защитници, които се справят много добре, и големи вратари. Най-хубавото на футбола са играчите. И Барселона има играчи с много талант и още по-важното - те са прекрасни хора. Но това е спортът. Направихме голям сезон и истината е, че просто продължава традицията да няма отбор, който да спечели Шампионската лига два пъти поред. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че е провал сезонът, в който си спечелил титлата на Испания и си имал възможността да се бориш за трофей на всички фронтове.

- Атлетико или Реал на финала за Шампионската лига?
- Ха-ха, знаете отговора.
Ивайло Йолчев/ Андрей Боровинов 

7 дни спорт