Интервю с Пламен Конснантинов: Няма да подкрепям селски отбори, Георги Братоев е изчерпан за националния

снимка: volleyball.bg

Преди заминаването на националния отбор по волейбол за турнира "Хуберт Вагнер" в Полша селекционерът на тима Пламен Константинов говори за новата селекция, участиeто на българските клубни отбори в евротурнирите и за отношенията си с разпределителя Георги Братоев.

- Много контузии - как ще изглежда отборът в Полша?

- Ще се опитаме да дадем възможност на всички здрави да поиграят. Преди заминаването на националния отбор по волейбол за турнира "Хуберт Вагнер" в Полша селекционерът на тима Пламен Константинов говори за новата селекция, участиeто на българските клубни отбори в евротурнирите и за отношенията си с разпределителя Георги Братоев.- Мотивация има, въпросът е, че момчетата трябва да проявят малко търпение. Нещата няма да се получат след първите 10-20 дни, ще има нужда от повече време. Промените са много, заминаваме с двама нови разпределители, които не са играли - това изменя цялата картина. 

- Този турнир за сверяване на часовниците преди Световната лига ли ще бъде използван?

- Малко сме далеч от Световната лига, има още един месец. Най-близкото сверяване на часовниците може би ще е с Египет, уикенда, преди да заминем за първия турнир в Русия. Може би тогава ще е по-ясна картината. В Полша ще разберем кой на какво ниво е. От там нататък ще правим заключения, но мисля, че е малко рано за генерални изводи. 

- Казвате, че на младите момчета им трябват мачове в Европа. Повечето български отбори, които си заслужиха място в евротурнирите, обаче отказаха участие...

- Бяхме договорили допълнително финансиране с министъра (б.р. - Красен Кралев) за клубовете, които трябваше да участват в евротурнирите. Първото нещо, което ще се случи сега, е да им спрат тези пари. В крайна сметка ние ги заделихме с идеята да бъдат подпомогнати в Европа. След като не участват, да им спрат парите! Ако ме питате мен, направо да им спрат цялото финансиране от Министерството на спорта. Затова сме на последните места по клубен рейтинг. Като не искат - да си закриват отборите. Ние няма да се занимаваме само със селски волейбол. На село нека всичко да е добре, но няма да играем в Европа. Това е селски манталитет и който го проявява, слабо ме интересува. Аз не бих поддържал такива клубове. По-добре да не съществуват само да се заблуждаваме. Или да се прави нещо сериозно, или да не се прави нищо.

  - Получи се известно разминаване между вашата версия и версията на Георги Братоев за отсъствието му от националния отбор. Каква е истината?

- Аз не видях разминаване. Първо казах, че една от причините е, че той иска да е по-близо до семейството си. Според вас мога ли да заложа на един разпределител, който ми казва, че дори да се класираме на олимпиада, той няма да играе?! Ами, не мога. Същото нещо може да се случи и в годината преди световното първенство. Тогава какво да правя? Трябва да обиграем за един месец нов разпределител. Няма какво да го коментираме повече. Жоро се е изчерпал, но аз не съм казал, че той е изчерпан за мен. Ако той не намира за възможно да работим заедно, това не е моя позиция. Аз нямам проблем да работя с него и му го казах още през лятото. Не сме имали разминавания в това отношение в нито един момент. Това е неговата, а не моята позиция.