Интервю с Боби Михайлов: На стадионите ме псуват дори бабките! Стоичков за мен е приключила тема

снимка: SPORTA.BG

Президентът на БФС Борислав Михайлов се превърна в основна тема в последните дни, след като се появи в нетрезво състояние пред медиите след късметлийската победа на България над Люксембург. Босът си дава ясна сметка, че националният ни тим в момента е доста слабичък и няма шансове за класиране на Мондиал. Боби Михайлов говори по-доста любопитни теми.

-Г-н Михайлов, какви новини да очакваме от конгреса на УЕФА?

- Битката за президентския пост ще бъде много оспорвана. Както знаете в началото имаше трима кандати, но след това представителя на Испания се отказа. Очертава се двубой между кандидатите на Словения и Холандия.

- Досегашният президент на УЕФА Мишел Платини ще има възможност да произнесе прощалната си реч пред колегите си на конгреса. Ще се видите ли с него на 4 очи?

- С Платини сме приятели. Можем да се видим както преди конгреса, така и след него. Аз се надявам речта му да не е само прощална. Неговото наказание, което не искам да коментирам, изтича след 3 години и половина. Той не е престарял и се надявам и след това да продължи да се занимава с футбол, защото е направил изключително много както за европейския, така и за световния футбол.

-УЕФА много внимателно следи ситуацията с ЦСКА. Ще имате ли разговори по темата за „армейците” по време на визитата Ви в Атина?

-УЕФА и ФИФА са запознати документално и устно от разговорите, които проведоха с мен и колегите ми от Българския футболен съюз по темата с ЦСКА. Следи се за точното спазване на международните правила. Iтана така, че един клуб просто си смени името, което не е забранено от закона. ФИФА позволи на ЦСКА да картотекира играчи. Ще видим какво ще е решението на УЕФА по отношение на това дали във времето отборът ще получи право да играе в европейските клубни турнири.

- Във вторник „Лудогорец” излиза в първия си мач от групите на Шампионската лига срещу „Базел”. Какви са Вашите очаквания?

- Още веднъж поздравявам „Лудогорец” за големия успех, който постигнаха. Това е добре за българския футбол. „Лудогорец” показва завидно постоянство. Само за 4 години влязоха два пъти в Шампионската лига и веднъж в Лига „Европа”. Моите очаквания са, че срещу „Базел” момчетата от „Лудогорец” трябва да дадат всичко от себе си, за да продължат напред и да са поне трети в групата.

- Докъде ще стигне „Лудогорец” в Европа?

- При едно трето място, а защо не и по предно, те ще излязат от групите на Шампионската лига и могат да достигнат доста напред във фазата на елиминациите.

- Базата на националите в „Бояна” е една от най-модерните в Европа. Кога ще имаме силен национален отбор?

- Базата е направена, за да осигури максимално добри условия за футболистите. Очаквам след получаване на всички документи, тя да бъде официално открита. Ще ни трябва време, за да изградим силен национален отбор. Както виждате най-добрите футболисти бяха пуснати в игра срещу Люксембург от селекционера Ивайло Петев. Моментната им форма, обаче не е достатъчно добра. Но към момента това е най-доброто, с което разполага българският футбол. От време на време младежките национали правят добри мачове. Организирахме и проведохме европейско първенство за юноши точно поради тази причина – младите ни национали да не играят квалификации, а да влизат директно в битките. Работим много. Търсим и чужденец за технически директор. Както знаете имаме чуждестранен специалист, който наблюдава работата на съдиите. Правим всичко възможно, за да се развива българския футбол в положителна посока.

- Не Ви ли заболя, когато гледахте как Люксембург бележеше гол след гол на стадион „Васил Левски”?

- Много ме заболя. Аз съм играл много мачове срещу Люксембург, в които са ни вкарали максимум един гол. Никога не съм си мислил, че ще ни вкарат три гола. Но това е въпрос и на поколения. През тази година всички даваха за пример Исландия, която се представи отлично на европейското първенство. Тази малка държава трудно може да повтори успеха си, но в момента имат такова поколение, каквото имаше България преди нашето и след нашето поколение. Групата, в която сме в момента с Франция, Швеция и Холандия е много тежка и трябва да се гради нов отбор. Необходимо е и търпение.

- Защо в България има толкова жесток антагонизъм между футболните президенти и деятели?

- Аз не мога да си го обясня. Лично за себе си смятам, че съм доста добър човек, дипломатичен и обичащ хората.

- Защо не ходите на мачове от българското първенство?

- Когато видя президентите на двата отбора да се поздравят преди мач, да седнат един до друг в ложите и да се поздравят след края му и аз ще започна да ходя по мачове. Очевидно е, че когато ходех по мачове някои хора, дори и по-възрастни жени се обръщат към мен с „поздрави”, когато съдията е отсъдил дори грешен тъч или корнер. Предизвиквам такова негативно отношение, което не е нормално. Всеки, който е на терена получава пари, за да си свърши работата. Извън терена не може да бъде направено нищо.

- С Христо Стоичков дълги години бяхте приятели и съотборници, а след това той Ви засипа с обиди. Простихте ли му?

-  Аз никога не съм му се сърдил. Всеки си има различен стил на мислене и поведение. Тази тема за мен отдавна е приключила!

Агенция Блиц