Интересна тенденция: Имаме най-високия топ 10 в тениса

галерия:

снимка: twitter.com

Изключително интересна тенденция се появи в световния тенис, след като Джон Иснър се завърна в топ 10. Американецът спечели първата си "Мастърс" титла в Маями и скочи с 8 позиции в ранглистата на АТР до 9-ото място. По този начин гигантът оформи най-високата първа десетка в историята на Тура.

Шестима от първите десет тенисисти в подреждането са над 190 см, като лидер е именно Иснър със своите 208. Той е следван от Кевин Андерсън с 203 см, Хуан Мартин дел Потро, Марин Чилич и Александър Зверев с по 198 см и Григор Димитров (191 см).

Първенецът Рафа Надал, заедно с Роджър Федерер и Доминик Тийм, имат височина 185 см и допринасят значително за новия рекорд. Най-нисък от топ 10 е Давид Гофен - белгиецът достига до 181 см. Средният ръст на настоящите 10 лидери в света на тениса е цели 193.20 см.

През последните години се забелязва тенденцията, че по-високите играчи показват все по-печеливш тенис и се наместват сред най-добрите. Наскоро Рафаел Надал дори се позова на подобна статистика и направи предложение мрежата да бъде вдигната с няколко сантиметра. 

висо.jpg