Имаме финалист на Европейското по лека атлетика! Ради Мавродиева ги разби

Радослава Мавродиева се класира на финала в тласкането на гюле на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Тя е първият финалист на България на шампионата.

Сливналийката, която е пета от предишния континентален форум в Амстердам преди две години, покри квалификационната норма от 17.20 метра още във втория си опит, в който записа 17.87 метра си осигури място в битката за рапределението на отличията. При първото си влизане в сектора Радослава записа фаул.

Резултатът на Мавродиева й отреди и 5-а позиция преди финала. Лидерка в квалификацията е Кристина Шваниц, която записа 18.83 м още в първия си опит.

Финалът е утре в 21:09 часа българско време. По-рано през сезона Мавродиева, която има и сребърен европейски медал в зала от Белград 2017, записа личен рекорд от 18.95 метра за балканската титла в Стара Загора.

Това е трети финал за възпитаничката на Валентина Желазкова на европейски шампионат на открито. В Хелзинки през 2012 г. е шеста,  в Цюрих през 2014 г. е 12-а, а преди две години в Амстердам се нареди пета.

„Не съм доволна“, с усмивка каза Мавродиева след квалификацията.

„Трябваше от първи опит да се случат нещата. Обаче както на всяка квалификация, и на тази – голяма мъка. Голямо напрежение ми идват тези квалификации.

Но утре на финала, по-спокойно. Започвам да се успокоявам. Пробвах сектора – стадионът е хубав, секторът е хубав. Всичко е страхотно.

Надявам се да премина границата от 19 м. Живот и здраве, да се събудим утре. Не искам да се ангажирам с някакви конкретни метри и позиции. Хора сме, все пак.

Ако не вярвам, че имам шанс за медал, то какъв е смисълът да тренирам? Не вярвам някой от нас да идва тук с мисълта, че нищо няма да направи. За това се трудим всички, за да покажем най-доброто от себе си.“