Игнат Исаев спечели Рали спринт Самоков

Игнат Исаев с автомобил "Мицубиши Лансер Ево9" спечели първото "рали спринт" състезание у нас, което се проведе днес край Самоков. Пилотът на "Октан Рали тийм" стартира много силно, спечели първите три отсечки и до края на надпреварата спокойно поддържаше натрупания аванс, за да триумфира с шампионската купа.

Най-вълнуваща за многобройните зрители край трасето "Бели Искър" беше битката за второто място. След много оспорвано съревнование като подгласник на Исаев завърши Румен Дунев със "Субару Импреза BPX", а трети, с отлично каране в последната отсечка, се нареди съотборникът на Дунев Калин Бенчев, също със "Субару Импреза BPX".

Състезанието беше изключително емоционално, защото в първите етапи пилотите стартираха при дъжд, а финишираха на сняг. Най-добре в обстановката се ориентира Исаев, което с лекота спечели трите отсечки преди едночасовата пауза за прегрупиране и сервис. Той сподели, че правилният избор на гуми е помогнал изключително много за бързото натрупване на солидната преднина, след като в средата на състезанието имаше аванс от 53,3 секунди пред основния си конкурент Румен Дунев. Той от своя страна призна, че е сгрешил при селекцията си на гуми.

"Не направихме правилния подбор. Заложихме на зимни гуми с шипове, а по-подходящи бяха т. нар. "писалки"", обясни лидерът на "Дунев рейсинг", който в последствие разкри, че скоростният лост се е вадел по време на състезанието, а също така е имал и проблеми със спирачките. Въпреки това Дунев успя да задържи второто място след трите начални етапа, но само на 2.8 секунди пред Антон Титов със "Ситроен ДС3 Р3".

Втората част от състезанието беше още по-вълнуваща, защото и условията на трасето се промениха значително. Състезателите минаваха по отсечката "Бели Искър" в обратна посока, снежната покривка беше много по-тънка, а на места дори липсваше, което позволи на пилотите значително да подобрят времената си. От различните условия по най-добрия начин се възползва Калин Бенчев, който с отлично каране в последия етап успя да изненада Николай Златков ("Субару Импреза BPX") и да го изпревари с 5,9 сек. в спора за третото място.

Лидерът Исаев се задоволи с поддържане на отличната разлика, която натрупа в първата част на състезанието и триумфира с общо време 17:56.3 мин.. На 52,9 секунди зад него завърши Румен Дунев, а с изоставане от 1:19.1 мин. след победителя се нареди Калин Бенчев.

"Бяхме много стабилни през цялото състезание. Условията на трасето бързо се променяха и беше важно да покажем постоянство. Щастлив съм, че успяхме да се справим и да победим", сподели Исаев. "Радвам се, че имаше толкова много зрители край трасето. Доволен съм, защото колата непрекъснато правеше проблеми. Не предприех излишни рискове. Най-важното беше да стигнем до финала. Поздравявам колегите и организаторите на това страхотно шоу", коментира Дунев.

Може би най-доволен и щастлив след края на ралито беше финиширалият на трето място Калин Бенчев.

"Да си призная никога не се бях качвал на тази кола. С всеки следващ етап се чувствах все по-уверен. Огромно "Благодаря" на механиците. Всъщност, карах заради тях, заради усилията, които положиха, за да направят автомобила годен за състезанието. Достигането до 3-тото място е успех, които те напълно заслужават", сподели Бенчев.

Президентът на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков не скри задоволството си от успешно проведеното рали. "Признавам си, че не очаквах ралито да бъде толкова успешно. Бях много приятно изненадан от големия интерес на публиката, за което изказвам искрени благодарности. Поздравления заслужават и хората, които се погрижиха за организацията на състезанието, защото проявиха смелост и се справиха по отличен начин с провеждането на този тип зимно рали, което не е традиционно за страната ни. Похвала заслужават не само призьорите, но и всички участници, които направиха едно запомнящо се състезание", сподели г-н Козлеков.