За първи път рали в България на сняг

За щастие на всички заявени 15 екипажа в автомобилното рали Самоков 2014 ппървият открит рали-спринт ще се проведе върху сняг, нещо което не е правено в цялата история на българския автомобилен спорт.

До късно снощи температурите бяха пролетни, а единствено гъстите облаци от Запад държаха надеждите живи. От сутринта обаче цялото трасе на Самоков 2014 вече е покрито с 10-сантиметров сняг, което означава, че планираното зимно състезание няма да се проведе при пролетни условия.

Днес се карат 6 скоростни отсечки на трасето от Бели Искър до финала малко под писта Ястребец (дължината е 3.9 км), като първите три преминавания, носещи името на градчето са на изкачване, а другите три са на спускане в обратна посока от Боровец към Бели Искър.

Първият етап стартира в 10.03 ч. от Бели Искър, а втората част на състезанието започва след пауза от половин час за сервизиране на автомобилите със скоростната отсечка Боровец в 13.11 ч.

Вчера от състезанието отпаднаха по технически причини шуменците Христо Манолов/Ангел Башкехайов (Мицубиши Лансър), а на екипа на единия от лидерите в първото за годината състезание - Румен Дунев, се наложи да работят цяла нощ, за да ремонтират повредения междинен диференциал на Субару-то.

"Няма как да не стартираме - каза за БТА Румен Дунев. - Мисля, че сме ремонтирали автомобила така, че да има по-малко усилия за него при снежната покривка. Можеше и да се откажем, но хората са дошли, за да гледат първия зимен-рали спринт и не трябва да ги разочароваме."