И Тръмп преклони глава пред Ястреба в нов класен мач на снукър Мастърс (ВИДЕО)

снимка: World Snooker

Бари Хоукинс се класира за първи път в кариерата си на финал в най-престижния не-ранкинг турнир от снукър календара – Мастърс – след като по брилянтен начин елиминира Джъд Тръмп в изключително вълнуващ дуел, завършил 6:4 в „Александра Палас“.

Ястреба реализира цели три сенчъри брейка (130, 128 и 100) и показа по-железни нерви в напрегнатите моменти към края на срещата, за да заслужи „скалпа“ на Асото, който трябваше да признае по-високата класа на съперника си в конкретния дуел.

Хоукинс ще научи опонента си на финала тази вечер, когато 5-кратният носител на титлата в Мастърс Рони О'Съливан се изправи срещу световния шампион Стюарт Бингам. Битката между Ястреба и Асото не бе от чак такова екстра качество като мача на Тръмп с Нийл Робъртсън, но определено допринесе значително за впечатлението, че наблюдаваме най-стойностният и класен Мастърс от дълги години насам.

Тръмп започна мача с пропуск по дълга Червена (след размяна на сейфти удари) към горния десен джоб, откъдето стартира страхотното пълно разчистване на Хоукинс в размер на 130 точки.

Втората партия се разви идентично с грешка на Асото, този път по сравнително по-лесна Червена за горния ляв джоб – Ястреба отново се възползва и въпреки че пропусна Черната за пълно разчистване, закова сенчъри номер две от 128 точки.

В третия фрейм Тръмп най-накрая откри сметката си в мача, но не можа да направи повече от 9 точки, преди да върне опонента си на масата. Реализаторската серия на Хоукинс го правеше да изглежда сигурен в повеждане с 3:0, но той изненадващо пропусна лесна Розова от оригиналната ѝ позиция. Асото не можа първоначално да накаже грешката на съперника си, а след грешка в позиционирането при отбелязването на петата последна Червена, Хоукинс отново получи шанс да поеме инициативата. Ястреба обаче разочарова с нов пропуск от лесна позиция, което доведе до разчистване от страна на Тръмп с триков удар по последната Черна за удоволствие на публиката – 1:2.

В четвъртата партия Хоукинс се провали с изключително слаб сейфти удар (след като през целия турнир бе почти безупречен до този момент в това отношение с процент на успеваемост от 84), с което отвори пътя на Тръмп към изравняване на резултата във фреймовете. С две по-кратки визити Асото изравни и отиде на почивка доста по-спокоен.

Ролите се размениха моментално след паузата, след като Тръмп направи нетипичен пропуск по Червена в средния десен джоб и позволи на Хоукинс със серия от 74 да открадне фрейма – 2:3.

Следващата партия обаче започна злощастно за Ястреба, който с първия си опит за дълга Червена остави друга от този цвят между челюстите на джоба и предостави масата на Тръмп.

Aсото се възползва и изравни на 3:3 със сенчъри от 103, а с две решителни визити в седмия фрейм (отново разделени с грешка от сейфти на Хоукинс) 26-годишният англичанин поведе в резултата за първи път.

Той направи всичко възможно да завърши партията със сенчъри, но въпреки няколко трикови удара, не успя – все пак, Тръмп поведе с 4:3.

Aсото спази тенденцията в срещата и направи сериозен пропуск в началото на следващия фрейм, за да вдъхне живот у съперника си – Хоукинс реализира 79 точки и изравни неочаквано лесно резултата на 4:4.

Tръмп прати Червена между челюстите на джоба в първия си реален опит да реализира, което вдъхнови третия сенчъри брейк на Ястреба в мача – 100 точки, изградени майсторски, след като в началото на серията нямаше нито една лесна Червена – 4:5.

Oказалият се последен 10-ти фрейм бе особено драматичен – без големи серии, с нервни отигравания, напрежение по трибуните и у състезателите. Някак съвсем резонно грешките зачестиха, но за разлика от предишните партии, този път съперниците не наказваха пропуските и самият фрейм бе решен с удар под сериозен натиск на Хоукинс по последната Розова за крайното 6:4 в негова полза.