Кралят на „Крусибъл“ пречупи Хигинс по пътя към 1/2-финал в Мастърс

снимка: БТА/XINHUA

Световният шампион Стюарт Бингам постигна едва петата си победа в 17-ия двубой (от всички възможни турнири, двамата имат едно равенство в Шампионската лига) срещу Джон Хигинс, но тя се оказа, без съмнение, най-важната в кариерата му.

Кралят на „Крусибъл“ надви с 6:3 Вълшебника от Уишоу и по този начин се класира на първия си полуфинал в най-престижния не-ранкинг снукър турнир – Мастърс. Световният шампион бе далеч по-солиден след почивката, след като резултатът бе 2:2 в първата сесия, но въпреки че отстъпваше по големина на точковите серии, Бингам наказа нетипични за Хигинс грешки и заслужено продължи напред.

Реално, шампионът от „Крусибъл“ реализира по-малък брой точки и вкара по-малко топки, не можа да направи сенчъри брейк (най-високата му серия бе 82 на фона на разчистване от 120 за Хигинс), но в ключовите моменти от втората половина на срещата бе далеч по-клиничен от своя опонент (eдва в последния фрейм Бингам задмина Хигинс по успеваемост на ударите от къса и дълга дистанция, и то с минимална разлика).

В петия и шестия фрейм Вълшебника от Уишоу поемаше първи инициативата, но елементарни пропуски приключваха брейковете му още преди да е минал границата от 50, след което Бингам се възползваше, за да „открадне“ успеха.

Особено шестият фрейм се превърна в прекрасен дуел на защитни удари, който бе спечелен от Бингам след невнимателно изпълнение на Хигинс. В седмата партия шотландецът отново не се възползва от факта, че първи се развихри между топките, от което отново се облагодетелства Бингам.

Разчистването от 120 точки за 5:3 не бе атестат за начало на обрат, защото с нова порция разконцентрирани удари Хигинс даде няколко шанса на Бингам да приключи мача в девет фрейма и точно това се случи – 6:3.

Така Вълшебника от Уишоу не можа да се класира за осми път на полуфиналите на Мастърс и остава с двете си титли в турнира от 1999 и 2006 година (той е и финалист през 1995 и 2005).

Световният шампион ще се изправи срещу Рони О'Съливан, когото елиминира на четвъртфиналите в „Крусибъл“ миналата година. Техният сблъсък започва в събота от 21 часа, докато в ранния мач за деня Бари Хоукинс среща Джъд Тръмп от 15.