И Черноморец скочи на съдиите

снимка: Булфото

Ръководството на Черноморец Бургас излезе с обръщение до съдийската комисия на БФС и обществеността по повод реферските назначения за последните и решителни кръгове в А група, касаещи оцеляването в елита.

Както е известно, Черноморец е в люта битка с два софийски отбора- Славия и Локомотив, които са подозирани в близки отношения с рефери, които пък се назначават на тези мачове.

"Уважаеми членове на Съдийската комисия при БФС,

По повод съдийските назначения за срещата от 32-ия кръг на А футболната група, изразяваме острото недоволство на ръководството на Черноморец Бургас от неравното прилагане на критериите към отборите от групата от страна на Съдийската комисия.

Персоналните назначения на определени съдии дават възможност на субективния фактор да повлияе на резултата в срещите, поради личните отношения на реферите с членове или служители на клубовете. Считаме, че назначението на Таско Тасков за главен съдия би могло пряко да повлияе върху предстоящата среща на отбора ни с този на Локомотив София. Без да оспорваме професионалните качества на назначените за срещата на Черноморец и Локомотив София съдии, считаме, че извършеното назначение на главен съдия, е в разрез с всякакви разбирания за принципност и безпристрастност.

С назначаването на Тасков за главен рефер, Съдийската комисия нарушава неписаното правило съдиите да не бъдат от един и същи град, от който са отборите. Небезизвестни са близките контакти на определения за главен съдия с членове от ръководствата на преките конкуренти на Черноморец в борбата за оставане в А група - Локомотив София и Славия. Назначението на Тасков буди основателните ни съмнения за реално съществуваща опасност върху него да бъде оказван натиск относно начина, по който ще арбитрира срещата. Принципът, да не бъде давана възможност на клубовете да оказват влияние върху съдийските отсъждания, следва да бъде спазван не само по отношение на отборите, които се борят за челните места.

На проведената среща между отборите на Лудогорец и Литекс, съдийската бригада е определена чрез теглене на жребий, два часа преди провеждане на срещата, с оглед недопускане на възможността да бъде оказван натиск или влияние върху конкретен съдия. С още по-голяма сила този принцип би следвало да се спазва за отборите във втората седмица и най-вече за срещите между преките конкуренти за оставането в групата.

Апелираме Съдийската комисия да не извършва персонални назначения на рефери, които поддържат приятелски контакти с членове от даден клуб в съдийските бригади на срещите на същия този клуб или на преките му конкуренти. Открито заявяваме увереността си в пристрастието на реферите Ристосков и Игнатов и изразяваме съмнение за влияние, чрез отсъждания на изхода на срещите, които пряко засягат Локомотив София. Ристосков е в близки роднински връзки със служител на Локомотив София, а Игнатов е в близки приятелски отношения с член на ръководството на този клуб, като публична тайна е на кого се дължи завръщането му като съдия в А ФГ.

Призоваваме Съдийската комисия да не включва до края на първенството тези рефери в назначенията за срещите на трите отбора от втората седмица на А група, които се борят за своето оставане в групата. Считаме, че порочните практики съдиите да "подкрепят" отборите могат да бъдат избегнати само, когато съдийските назначения са на рефери, които не поддържат контакти с лица от клубовете, чиито срещи ръководят.

Съдийската комисия не бива да допуска съмнения в назначението си, като се стреми да спазва принципите на честна игра и уважение както към големите отбори, така и към малките, както спрямо първите, така и спрямо последните в класирането. Ръководството на ПСФК Черноморец Бургас АД"