Черно море избухна срещу Ристосков

снимка: Булфото

Ръководството на Черно море изригна срещу съдията Христо Ристосков, а повод за това са отсъжданията на рефера по време на гостуването на "моряците" в София на Левски в последния кръг.

"Сините" стигнаха до 1:0 с чутовен гол на Даниел Димов, но действително в двубоя имаше няколко спорни отношения, част от които отсъдени в ущърб на гостуващия от Варна тим.

Визираните от Черно море ситуации са за дузпа срещу Валери Домовчийски (при контакт с вратаря на домакините Горан Блажевич), както и две отсъдени засади срещу Бакари през първото и второто полувреме.

Sporta.bg публикува декларацията на Черно море без редакторска намеса:

 

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ HA СЪДИЙСКА КОМИСИЯ HA БФС

КОПИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА БФС Г-Н БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ

ОТВОРЕНО ПИСМО

От ПФК “ЧЕРНО МОРЕ” АД град Варна, ул. “Н. Вапцаров” 9, представлявано от МАРИН МАРИНОВ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ръководството на ПФК „ЧЕРНО МОРЕ” АД е възмутено от отсъжданията на Христо Ристосков по време на срещата от XXXI кръг на АПФГ с „ПФК Левски” АД, проведена на 06.04.2014 г. в гр. София. Повода е цялостното поведение на рефера, който въпреки, че е видимо извън физическите критерии за ръководещ срещи в елита, тенденциозно и невъзмутимо реши изхода от един оспорван, мъжки и коректен мача, в който двата отбора се опитваха да се надиграят. Това наше виждане, подкрепяме с три отсъждания изцяло в ущърб на отбора – подмината явна дузпа срещу Домовчийски и спиране на две голови атаки със засади през първата и втората част. Тези три решения на Ристосков са скандални и тенденциозни, тъй като са определящи за крайния изход на двубоя. Същите не са плод на грешки, предвид, че във всички други ситуации отсъжданията му бяха правилни. Само ще припомним, че същият този съдия само преди няколко месеца скандализира футболната общественост, като в мач между същите отбори, но във Варна, първо категорично отсъди дузпа, след което промени своето решение и отмени наказателния удар, отново облагодетелствайки „Левски”.

Предвид, че срещата в София е история и резултатът няма да бъде променен, само маркираме тези три решения, без да се впускаме в подробности, тъй като желаем да Ви обърнем внимание на една лоша практика, която се превръща в тенденция в съдийството и опорочава футбола в България. В последно време наблюдаваме, че определени рефери толерират и подпомагат клубовете афиширащи амбиции за призово класиране, единствено на база на похарчените средства, история и обществена и медийна подкрепа, оставяйки на заден план спортно-техническите качества и възможности на отборите. В нарушение на основните житейски принципи, които намират пряко отражение и в спорта – честност, достойнство, отговорност, уважение и морал, така наречените „опитни и водещи” съдии оказват подкрепа на тези отбори без

да си дадат сметка, че всички действия са изцяло в ущърб на игра и българския футбол.

Ето защо, смятаме, че следва да се вземат спешни мерки за прекратяване на тази порочна практика, тъй като с поведението си рефери като Ристосков уронват доверието и престижа на съдийската институция, дават повод на треньори и ръководители да Ви атакуват пряко, вкл. и президента на БФС г-н Борислав Михайлов и по този начин омаловажат усилията му за изкореняване на всички лоши практики и за развитие на българския футбол.

Считаме, че никой няма полза от резултати които не отговарят на спортно- техническите възможности на отбора, защото след тези резултати и призови класирания, при излизане на европейската сцена идва ред на „истината” и разбиване на нездравите амбиции на ръководителите и пълно разочарование за привърженици на клубовете, тъй като там го няма Ристосков.

В заключение, ПФК Черно море АД, няма неуредени финансови задължения към футболисти и треньори, няма данъчни задължения, не участва в уредени срещи или други схеми. Тимът и футболистите играят, за Варна, за клубния и своя престиж и авторитет, поради което ясно заявяваме, че няма да търпим ръководители и съдии да се подиграват с труда ни, както и с привържениците на отбора.

Апелираме в оставащите мачове за спазване на правилата на играта футбол, правилно и точно прилагане на съдийския правилник, еднакви условия за всички отбори, т е. ФЕЪРПЛЕЙ, УВАЖЕНИЕ И НЕКА ПО-ДОБРИЯТ ПОБЕДИ.

ПФК „ЧЕРНО МОРЕ” АД