Христо Бонев специално пред Sporta.bg: Локо е готов да удари Ботев, помня как ги треснахме със 7:3

галерия:

снимка: http://lokomotivpd.com/

Легендата на Локомотив (Пд) и българския футбол Христо Бонев винаги е интересен събеседник. В навечерието на битката за Пловдив между „смърфове“ и „канарчета“ Зума се съгласи да говори ексклузивно за Sporta.bg и както обикновено каза нещата директно и искрено. Бонев разкри любопитни подробности от лагера на Локо преди дербито с Ботев. Засегна и болната тема за националния отбор на България

 -Г-н Бонев, ще успее ли Локо (Пд) най-после да счупи каръка и да бие Ботев в първенството – нещо което не се е случвало от 6 години и 10 мача поред?

-Много е трудно да се прогнозира резултат от дерби мач, какъвто е Локо-Ботев. Мисля си обаче, че в момента Локомотив разполага с всичко необходимо, за да гоним победа. Ситуацията на „Лаута“ е благоприятна. Играчите отлично знаят, че ръководството прави всичко възможно нещата да са наред с клуба. Ще се хвърлят на 100 процента, за да ударим Ботев.

-Защо отстрани изглежда, че в подобни големи дербита Локо разчита само на доказани величини, каквито са Марто Камбуров и Зоран Балдовалиев, а другите играчи не поемат отговорност?

-Нормално е – те двамата са нашите водачи. Освен тях имаме още футболисти като Ванчо Траянов, Котев, Тунчев – все опитни момчета. Такива, които са играли в множество дербита, не само пловдивски, а и софийски. Ето защо в Локо сме спокойни, че има кой да ни поведе. Трябва обаче и младите да се раздадат, няма как само „старите пушки“ да ни осигурят успеха.

4146792

-Благодетелят, който вие докарахте в клуба – Христо Крушарски ще развърже ли кесията за по-големи премии при успех в градското дерби?

-Не съм само аз този, който доведе г-н Крушарски на „Лаута“. По-важното е, че той се съгласи да дойде и да помага. Прави го с цялото си сърце и резултатите вече се виждат. Христо Крушарски прави всичко по силите си за добруването на клуба, а повярвайте ми – той има много големи възможности.

-Кое е дербито с Ботев, по времето, когато вие бяхте играч, което се е запечатало най-ясно в спомените ви?

-Участвал съм в много битки с Ботев. Това дерби е празник за цял Пловдив. Мачът, който си спомням с най-голямо удоволствие е, когато ги треснахме със 7:3. Незабравима среща, за която се говореше дълги години, а локомотивската общност никога няма да забрави.

-Ще приемете ли офертата на Крушарски да станете спортен директор на клуба и да се захванете ежедневно с работа на „Лаута“?

-Аз и в момента съм постоянно на стадиона. Водя се старши треньор. Помагам на играчите и наставниците с каквото мога. Идвам на „Лаута“ в 9 часа и си тръгвам след последната тренировка за деня. Правя го не като задължение, а защото за мен да бъда на „Лаута“ е несравнимо удоволствие. Атмосферата в клуба в момента е чудесна и това ме прави щастлив.

4050836

-Защо и след ерата "Коко Динев" стадионът в парк „Лаута“ пустее и публиката видимо се е отдръпнала от Локо?

-Оправдавам публиката, защото и тя дълго време чакаше в клуба да дойде стабилен човек, който да внесе ред и професионализъм. Новият ни благодетел Христо Крушарски е именно такъв. Дочувам, че феновете са доста доволни от случващото се и скоро очаквам да се завърнат по трибуните.

-Може ли Емил Гъргоров да внесе необходимата класа и отборът да почне да се изкачва в класирането?

-Емо е доказал се играч, не само в България, а и в чужбина. Точно заради това Крушарски се постара да го доведе в Локо. Двамата отдавна се познават и това наклони везните в наша полза. Гъргоров не беше играл доста време, но вече е в оптимална форма. Очаквам Христо Колев-Бащата да го пусне титуляр срещу Ботев. Класата на Емо е ясна и ще помогне на Локо.

-Какъв е таванът на заплатите в Локомотив?

-Аз лично с финансови въпроси не се занимавам. Не се и интересувам от тях. Не знам какъв е таванът. Не знам и дали Емил Гъргоров е над него.

-Какво пожелахте на Камбуров, който днес навърши 35 години?

-Чакам го от сутринта, за да го поздравя лично и да му пожелая 2 неща. Първото, естествено, е здраве. Второто е нещо, което малко хора биха му пожелали, но аз ще го сторя, защото съм широко скроена личност и се радвам на успехите на играчите. Когато зърна Марто ще му кажа, че с нетърпение чакам да ме задмине във вечната ранглиста по голове с екипа на Локо. Когато преди време Димитър Бербатов ме мина по попадения за националния отбор – аз се зарадвах и му изпратих писмо.

-Като намесихте националния отбор... вие сте легенда за него и винаги имате позиция по случващото се. Защо националният тим се превърна в разпасана команда и вече поти 15 години нямаме значим победа? И защо, който и да поеме този отбор вика едни и същи футболисти, оправдавайки се с глупавото – „няма други“?

-Нещата не са прости за обяснение. Има много фактори, които дават своето отражение. Тук е моментът да призова Боби Михайлов да събере хората, които са си дали здравето за националния отбор на една кръгла маса. На нея трябва да обсъдим какво доведе до сегашното състояние на тима и да дискутираме какво е необходимо да се направи, за да се излезе от блатото. Не бива да лежим на стари лаври от 94-а и да си мислим, че така нещата ще се получат.

4047510

-На кого трябва да бъде поверен държавният тим за предстоящите световни квалификации, където сме в "групата на смъртта“ с Холандия, Франция, Швеция, Беларус и Люксембург?

-Не желая аз да назовавам имена. Тези неща трябва да се обсъждат, само ще изразя мнение, че има доста треньори, които имат качествата да подобрят играта и атмосферата в националния отбор.