Хигинс укроти Ракетата и е Шампион на шампионите

снимка: Monique Limbos

Шотландският боец Джон Хигинс изнесе снукър урок на Рони О'Съливан с 10-7 фрейма във финала на престижния турнир Champion of Champions и спечели чек на стойност 100 000 паунда. Ракетата ще теши разочарованието си с 50 000 паунда от наградния фонд.  

Вечерната сесия стартира с лека преднина на Рони, който сбърка при подрязване на червена за ъгловия джоб и видя как неговият противник изравни за 5-5 части след серия от 60 точки.

Халф-сенчъри брейк от 63 точки на Хигинс в следващата партия му позволи да обърне резултата в своя полза, въпреки кратката съпротива на Ракетата в опита да потърси нужните му точки от фаул. Англичанинът пропусна комбинацията с розова и предаде фрейма.

Петкратният световен шампион успя да се запише за вечерта след халф-сенчъри брейк от 74 точки, в средата на който се беше поставил в трудна позиция, но успя да довърши започнатото. Шотландецът отново взе превес в резултата след много класен халф-сенчъри брейк от 83 точки, за да се оттегли на почивка при крехка преднина от 7-6 части.

След паузата Рони О'Съливан отговори по възможно най-добрия начин, правейки пълно разчистване на масата, а неговият превъзходен сенчъри брейк от 130 точки се оказа първата стотачка в мача изобщо. Шотландецът се доближи само на една партия от победата след серии от 76 и 86 точки, за да пропусне черната при аванс от 41 пункта след това. Той обаче получи нова възможност и я сграбчи с невероятна червена топка за горния ляв джоб и приключи мача с брейк от 58 точки.  За Джон това е втора титла в рамките на две седмици.