Марк Селби защити титлата си в Крусибъл и доказа, че е царят на снукъра

снимка: SPORTA.BG

Марк Селби е новият-стар световен шампион по снукър. Веселяка от Лестър победи на финала тази нощ достойния си опонент Джон Хигинс-Магьосника с 18:15 фрейма и взриви "Крусибъл". Шефийлдският театър се срути от аплодисменти в момента, в който англичанинът официализира своя триумф и стана ясно, че 33-годишният играч ще вдигне купата за трети път в историята.

Водачът в ранглистата Селби доказа, че няма равен в последните 2 сезона и заслужено заработи над 1 милион паунда от наградни фондове през въпросния период. Чекът за титлата през 2017 е 375 000 паунда.

Веселека от Лестър стана едва четвъртият играч, защитил титлата си в "Крусибъл". Така той записа името си със златни букви до легенди като Стив Дейвис, Стивън Хендри и Рони О'Съливан.

Финалната среща не тръгна никак добре за Селби, защото след първата сесия губеше с 2:6 партии. Стигна се до момент, когато Хигинс бе напред в резултата с 10:4 фрейма. Тогава обаче се случи малко очакван срив у опитния шотландец. Той инкасира поражения от 2:12 в следващите 14 надигравания и се оказа губещ преди решителната 4-та сесия.

В нея Джон се посъбуди и дори взе 4 поредни фрейма, но и това не бе достатъчно. Селби определено бе по-добър във вкарванията от далечно разстояние, както и в сейфти играта. Именно това се оказа решаващо в сюблимните моменти. 

При всички положения този финал не бе сред най-качествените, които "Крусибъл" е виждал. Интрига и напрежение обаче не липсваха до самия край. Свидетелство за не особено стабилната игра на Селби и Хигинс бе това, че стотачките в изиграните 33 фрейма бяха едва 4. 

Като цяло титлата на Веселяка от Лестър бе заслужена. Големият фаворит за отличието Джъд Тръмп сензационно отпадна още в първия кръг от тоталния аутсайдер Рори Маклауд. Това отвори на Хигинс сравнителено лесен път към финала. Там обаче класата на Селби си каза думата.