Херо: Не виждам как футболът ни ще се оправи

снимка: Булфото

Бившият селекционер на националния отбор Димитър Димитров сподели очакванията си за предстоящия двубой с Беларус в София. Специалистът взе отношение и по назначаването на Петър Хубчев.

Г-н Димитров, какво да очакваме от двубоя на националния отбор с Беларус на "Васил Левски"?

- Не мисля, че мачът ще е много лесен. Напротив. Показва го и резултатът от последния им двубой - контролата с Гърция в Пирея, където победиха с 1:0. Взеха равен от Франция на старта. И все пак моята прогноза е минимална победа за България. Мачът ще е труден.

Това ли са срещите на истината за нас, след като се видя, че сме доста далеч от Франция и Швеция? Това ли е нивото ни?

- За съжаление, колкото и да ни е неприятно, това са реалностите. Няма как да прескочим нивото си и се видя още в първия мач с Люксембург. Затова е задължително да печелим срещу тимове като Беларус. Трите точки са добре дошли за самочувствието не само на националите, но и за всички нас. Понеже, работейки в чужбина, виждам какво е отношението, когато печелим или губим. Националният отбор е огледалото на българския футбол.

Какво е мнението ви за избора Петър Хубчев да поеме националния отбор след напускането на Ивайло Петев и какво може да очакваме да промени той?

- Не мога да гадая какво ще промени, както и какви са вижданията му как ще стане. Аз смея да твърдя обаче, че нивото на българския национален отбор не е такова, каквото в момента се показва. Смятам, че има някакви резерви. Най-вече в играта ни в защита. Мисля, че Хубчев ще намери нужните сили и възможности. Ще изкопчи тези резерви, за които говоря. Проблемите във фаза защита са очевадни. Във фаза атака нещата опират повече до класа, до майсторство. Докато в отбрана по-важна е организацията, тактическата дисциплина. Затова смятам, че там имаме доста резерви в това отношение, фактът, че допуснахме толкова много голове напоследък, е показателен.

Хубчев смени доста от играчите, които бяха викани при Петев. Къде още имаме потенциал?

- Не казвам, че е кой знае колко голям потенциалът ни, но могат да се намерят още нови лица. Връщането на Петър Занев, по-честото използване на Васил Божиков са варианти, с които защитата може да стане по-здрава и по-стабилна.

Да, но, търсейки себе си, постепенно и неусетно стигнахме нивото на отбори като Азербайджан, Армения, Беларус...

- Аз от доста години говоря, че футболът ни върви стремглаво надолу и все надолу. За съжаление нищо не се е променило, за да очакваме някакви по-добри дни.

Продължава ли да липсва лидерът на националния отбор?

- Липсва, разбира се. Лидерите в един отбор са много важни. А аз такива при нас не виждам.

Предполагам ни липсва и това, че нямаме толкова много футболисти във водещите европейски първенства и отбори...

- Това е показателно. Когато нямаш такиба водещи футболисти, които да играят навън, говори за потенциала, който имаме в момента.

По отношение на треньорите обаче нещата като че ли са по-добри. Вие, Мъри Стоилов, Стойчо Младенов и отскоро Ивайло Петев работите навън, и то с добра успеваемост. Защо толкова много селекционери се смениха в последните години?

- Не зная. Попитайте ръководството на БФС, защото те ги сменят тези хора. Нямам представа.

Не е ли по-добре да се даде повече шанс на треньора, за по-дълъг период, както бе при Любослав Пенев, когато се видяха наченки на промяна, на отлепяне от дъното? И който можеше да продължи да води тима въпреки издънката с Малта...

- Така е, и когато гласуват доверие на един човек трябва да му дадат малко повече време. За да се видят истинските му качества, да се видят резултати.

В тази връзка договорът на Петър Хубчев е до края на тези квалификации, а те са предварително обречени. Не трябва ли да бъде оставен и за следващия цикъл, когато ще имаме по-големи шансове за класиране на Евро 2020?

- Какво да Ви кажа... Когато няма резултати, знаем кой е виновен и какво следва. Но това не е само в България. Когато резултатите липсват, никой няма да те търпи, без значение дали имаш договор или не. Това са последните детайли, подробности, които се гледат в такъв момент. Остава ни да си пожелаем да имаме късмет в мачовете и да може да ги печелим. Проблемите в българския футбол си стоят на дневен ред. Те не са решени.

Хубаво е да използваме тези квалификации за обиграване на отбора за следващите, за намирането на точните хора...

- Ние за всички квалификации това говорим, че ги използваме за обиграване за следващите. После, като дойдат следващите, пак по същия начин. И така вече колко години...

И постоянно говорим за подмладяване...

- Какво подмладяване? Това не е сериозно. В националния отбор трябва да играят най-добрите. Тези, които са в най-добро състояние в момента. Дано победим Беларус. Ще бъда радостен, хубаво е за самочувствието ни.

Да поговорим малко за вас. Твърдо ли оставате в Казахстан?

- Имам договор с Иртиш за още една година. Не мога да кажа как ще се развият нещата за в бъдеще, защото при нас има финансови проблеми, но аз съм длъжен да си изпълнявам договора.

Ще успее ли някой да спре хегемонията на Лудогорец у нас?

- Съмнявам се. Те инвестират много, развиват се.

Може би в другите отбори липсват треньори и фигури като вас, Мъри Стоилов, Стойчо Младенов, които да го направят, които да тропнат по масата при необходимост?

- Вие ще прецените дали липсват или не. Всичко следя и се интересувам от българския футбол. Но виждам какво е нивото.

Бихте ли се върнали скоро у нас? Казахте, че, ако от Левски ви поканят, ще им откажете тактично.

- Аз може би се изказах неправилно. В смисъл такъв, че даже няма какво да коментирам за Левски, защото аз си имам договор. Представете си, че имам договор с Левски и ме поканят от отбора "хикс". И какво да кажа?! Естествено, че трябва да си изпълнявам договорните отношения. Даже нямам право да коментирам и да влизам в разговори с други клубове, защото това е наказуемо в момента.

Някой ден, след време може ли пак да поемете националния отбор?

- Не зная. В момента не мога да отговоря. Ще видим, бъдещето ще покаже.

Тема спорт