Херман Тилке: Правилата затрудняват изпреварванията, а не пистите

снимка: БТА/AP

Известният дизайнер на автомобилни писти Херман Тилке настоява, че правилата са тези, които пречат на изпреварванията в шампионата, а не самите трасета.

Тилке, който е проектирал много от настоящите писти в календара, защити труда си и обясни, че не трасетата затрудняват изпреварванията.

„Някои критики са безпочвени. Вземете за пример Бахрейн. Хората си казват, че там ще е скучно, защото изпреварвания са невъзможни.

Това не е вярно. Миналата година там станаха много задминавания, почти на всеки завой или права,“ посочи Тилке.

Според дизайнера всеки трябва да върши работата си качеството и да не обвинява другите за собствените си провали.

„Ние, проектантите, трябва да вършим своята част от работата, а ръководителите да вършат своята да направят изпреварванията възможни.

Ние се опитваме да създаваме завои, където задминавания може да има. Най-лесното в случая е да сложим дълга права, а след нея остър завой.

Така се създава дълга спирачна зона, където се получава голяма разлика в скоростта на болидите.

Дори и тогава обаче, ако правилата не позволяват на колите да се доближат достатъчно близко една до друга, те просто не могат да се задминат.

Това е голям проблем, на който трябва да се намери решение. Също така се опитваме да позволим на пилотите да правят грешки, но тъй като във Формула 1 са най-добрите, те правят минимално количество.