Халеп би Кербер в мега драма и е на крачка от първа титла от Шлема

Влизайки в полуфинала на Australian Open Анджелик Кербер и Симона Халеп бяха непобедени през сезона. Мачът, който последва бе достоен за финал и може би ще бъде запомнен като една от класиките в спорта. Румънката се пребори с несполучливото начало и в края на първия сет двете заиграха невероятен тенис. Последваха редица обрати и великолепни разигравания, преди настоящата номер 1 да победи бившата с 6-3 4-6 9-7.

В срещата за титлата тя ще се изправи срещу Каролине Возняцки, която по-рано надви Елизе Мертенс. Срещата започна кошмарно за Анджелик Кербер, която спечели едва 5 точки в първите 5 гейма.

При 5-0 Халеп направи две поредни двойни грешки, след което не се справи с два поредни минаващи удара на противничката си и един пробив бе върнат на 0. Това бе нужният тласък за играта на Кербер, която изведнъж започна да прави много по-трудни отигравания и отстрани грешките от играта си. Поведе 40-0  в собственото си подаване, преди румънката да реализира брилянтен уинър от ретур. Последва хубава къса, която обаче не бе достатъчна да спечели точката – 5-2.

В началото на следващия гейм германката показа удивителна защита срещу агресивната Халеп и стигна до 30-0. Стигна се до брейкбол, завърши с категоричен ретур. Кербер изостана с 0-30 в подаването си, след което се стигна до 3 сетбола за световната номер1. Първият бе отклонен с красив уинър, но при втория сервиращата сгреши – 6-3.

При 2-1 Кербер изостана с 0-30. Успя да изравни, но след това направи непредизвикана грешка и даде брейкбол на опонентката си. Спаси го, но не издържа на поредната мощна размяна на удари от крайната линия и скоро Халеп имаше втори. Последва ново дълго разиграване, в което румънката не спираше да позиционира перфектно ударите си и проби.

Кербер започна борбата си за завръщане в сета с неспасяем ретур, последван от бекхенд уинър по правата. Несполучлива къса спомогна за 30-30, а по-късно се стигна и до дюс. Халеп допусна непредизвикана грешка, след което с нов приклекнал бекхенд бившата  Двете си размениха по-спокоен гейм, преди водачката в ранглистата да се добере до нов брейкбол. Той бе спасен, но след него дойде и още един. Точката бе отсъдена за румънката, но последва успешно оспорване от противничката ѝ и впоследствие 4-4.

Кербер надгради над измъкнатото си подаване, достигайки до дюс. Две непредизвикани грешки от бекхенд на Халеп изведоха съперничката ѝ напред. Германката затвори сета от 3-тата си възможност. Тя запази темпото и в третия сет си осигури брейкбол още в откриващия гейм с форхенд уинър. Съперничката ѝ сгреши – 1-0.

Отговорът на Халеп не се забави. Поведе с 40-0 на чужд сервис и макар да изпусна първите си три възможности, се добра до четвърта, която грабна с пореден невероятен ретур на линията. При 3-3 и 0-15 водачката в ранглистата прати бекхенд в аут, но успя да се измъкне от изоставането в гейма. В следващия тя поведе с 30-0 и за разлика от противничката си надгради до 40-0, стигайки до 3 брейкбола. Реализира втория и се приближи до финала.

Кербер рискува при 30-30 и си издейства брейкбол. Последва разиграването на турнира. 26 удара на удивително темпо, последният от които – уинър на бившата номер 1.

При 5-4 успешно оспорване даде два мачбола на Халеп в подаването на Кербер, но ръката на германката не трепна и тя реализира нов рискован уинър, след което измъкна и втората точка за пробив. 3 дюса по-късно тя успя да изравни – 5-5.

Халеп продължаваше да играе изключително агресивно, но сякаш изстрелваше топката срещу стена. Неуморната защита на Кербер ѝ издейства нов брейкбол и удар в мрежата ѝ даде правото да сервира за двубоя.

Бившата шампионка поведе с 40-15 в подаването си, но бе време румънката да спаси два мачбола и тя го стори, за да даде на публиката поне още няколко разигравания от този фантастичен мач. Изработи си брейкбол, при който последва ново спиращо дъха разиграване. Кербер на няколко пъти върна наглед невъзможни за достигане удари, но в крайна сметка преклони глава и сблъсъкът щеше да продължи – 6-6.

При 8-7 Халеп спечели две прекрасни точки за 30-0 на чужд сервис. Стигна се до 30-30 преди поредното чудесно разиграване да завърши в полза на румънката и да ѝ донесе нов мачбол. Той бе спасен, но скоро се появи и втори, който сложи край на мача.

tenniskafe