Гръмотевицата Робъртсън е новият снукър Шампион на шампионите (ВИДЕО)

снимка: World Snooker

Носителят на „Тройна корона“ Нийл Робъртсън добави още една изключително престижна титла, макар и не от ранкинг турнир, в бляскавата си снукър колекция. Гръмотевицата от Австралия срази с 10:5 Марк Алън във финала на Шампион на шампионите и наследни Рони О'Съливан като победител в един от най-привлекателните и „богати“ турнири от календара на световния тур.

Освен титлата, Робъртсън спечели и тлъстия чек от 100 хиляди паунда за шампиона, след като спечели битката на левичарите с Марк Алън – шампион от PTC Bulgaria Open, който отново направи силно представяне, след като триумфира в „Универсиада“ по категоричен начин.

Робъртсън поведе с предпазлив фрейм и серия от 36, като Алън отговори с далеч по-бляскав сенчъри от 103, за да изравни. Брейкове от 53, 114 и 69 помогнаха на Нийл да се откъсне с 4:1, а останалите четири фрейма до края на първата сесия бяха споделени – 6:3.

С нов сенчъри от 112 Алън доведе резултата до 8:5 вечерта, но следващата партия се оказа ключова, защото продължи 52 минути и след грешка на Пистолета, Робъртсън разчисти от Синя, за да се доближи само на фрейм до титлата. Алън направи пропуск по Черна и даде шанс на опонента си да разчисти от Жълта до Синя, за да триумфира за първи път в кариерата си.

Робъртсън започна сезона силно с триумф в Уши Класик, но след това не се представяше толкова убедително, до момента, в който покори Шампион на шампионите. За Алън присъствието на финала е успех, при положение, че продължи добрата си форма от България по-предната седмица.