Гриша Ганчев отново на съд за данъчни измами

снимка: БТА

Специализираната прокуратура внесе за втори път обвинителен акт срещу собственика на Литекс Гриша Ганчев. Актът е срещу десет участници, участвали в организирана престъпна група, ръководена от него. 

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември 2014 г. Съдебното производство обаче бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Посочените от съда нарушения са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени.

На Гриша Ганчев са повдигнати обвинения за ръководител на групата, за това, че умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева.

Третото обвинение е за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На други осем души Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в групата и за данъчни престъпления. За участие в организирана престъпна група е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.