Грешка на Кумариташвили, а не опасния улей, е причината за смъртта на грузинеца

галерия:

Световната федерация по шейни излезе с официално становище за смъртта на грузинския състезател на едноместна шейна Нодар Кумариташвили. Според управляващото тяло, негова грешка е станала причина за фаталния инцидент.

 

Грузнецът намери смъртта си по време на тренировка преди откриването на Олимпийските игри във Ванкувър тази зима, когато загуби контрол над своята шейна и се заби в метален пилон встрани от улея.

 

След фаталния инцидент, трасето бе променено, а МОК започна разследване за причините довели до инцидента. Очаква се спорното решение да отприщи много критики към федерацията, след като редица специалисти критикуваха трасето във Ванкувър, окачествявайки го като „много опасно".

 

Оргазнизаторите от Ванкувър обаче разкриха, че не проблем в трасето, а грешка на грузинеца е довела до смъртния случай. „Това което се случи с Нодар бе непредвидим фатален инцидент", каза генералният секретар на световната федерация Свен Ромщад.

 

„След задълбочен анализ разкрихме, че причините довели до смъртния случай са комплексни. След нашите разследвания разбрахме, че Нодар е допуснал грешка в прехода от завой 15 към завой 16, от където е тръгнало всичко. Това е трагедия, която не трябваше да се случва в резултат на индивидуална грешка", се казва още в доклада.