„Гран При Левски” от шампионата по мотокрос очаква над 100 пилота през уикенда

След калните бани в Севлиево миналата седмица, републиканския шампионат по мотокрос този уикенд се отправя към мотополигон „Козар Белене”, град Левски за третия кръг от сериите за сезон 2017. Община Левски и местния клуб „Левски МХ Груп” през последните години възстановиха традицията за мотокрос състезания в региона и вложиха не-малко ресурси в реновирането на мотополигона, които включват доизграждане на поливната система, електрификация на съоръжението, изграждане на нов падок по изискванията и зони за миене на мотоциклети. Благодарение на всичко това, мотополигона в близост до село Козар белене стана любимо място на много мотокросисти от Северна България които го използват целогодишно за тренировъчна дейност. След наистина трудните условия в Севлиево и падналите огромни количества дъжд, тази седмица прогнозата очертава хубаво, дори горещо време в събота и евентуално лек дъжд в неделния ден, което малко или много ще разнообрази условията за състезателите.

Клас МХ65

При най-малката кубатура в Републиканския шампионат по мотокрос през сезон 2017 досега състезателите са имали само един кръг, който се проведе в Поморие в началото на април. Маншовете в Севлиево бяха отменени поради наистина трудните условия за малките пилоти, но чест прави на всички тях, че на „Горна Росица” всички се наредиха на стартовата бариера без видимо да се уплашат от дъжда и калта. И все пак, класирането на шампионата, макар и в ранна фаза, поставя Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) на лидерската позиция с актив от 50 точки, следван от Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ) и Золтан Ордог (Хускварна, Румъния) с по 42 точки на втора и трета позиция. В Grand prix Левски 2017 за подиума очакваме да се борят и още малки момчета като: Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ), Енис Байрамов (КТМ) и Антон Славчев (КТМ) от Левски МХ Груп.

Клас МХ85

В Клас МХ85 след Севлиево, Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ) води в класирането с актив от 97 точки, като след него „кашата е пълна” и включва: Виктор Нейчев (ЕърМакс Рейсинг, КТМ), втори с 67 точки, Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), трети с 68 точки, Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969, КТМ) и Аида Кояну (Ямаха, Румъния) с по 55т. Битката в Севлиево, дисквалификациите за пресичане на трасето и много други фактори събраха състезателите с много малка разлика между тях и това е гаранция за оспорвани битки и интересни маншове.

Клас МХ2

Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) е лидера в класирането на големите машини 250сс с два спечелени манша в Поморие, но лидерството му все още е в ранен стадий защото групата след него е силно мотивирана да детронира шампиона от 2016. Любомир Васев (Еър макс рейсинг, Ямаха) и Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ) размениха по едно второ и едно трето място на черноморското трасе и само на осем точки след Халми, но в Левски към групата на претендентите ще се включат с пълна сила и Момчил Иванов (Еър макс, КТМ), Кристиян Петков (Велман Моторспорт, Ямаха), Жулиан Георгиев (Еър макс рейсинг, КТМ), Тони Цветков (Панчо рейсинг Тийм, Ямаха) и Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ), ако успее да се възстанови от травма до петък и не на последно място Виктор Касабов (Левски МХ Груп) за когото няма тайни на домашното му трасе. Определени ни очакват оспорвани маншове и голяма конкуренция в клас МХ2 на мотополигон „Козар Белене” тази седмица

Клас МХ1

Стигаме до класа на най-големите – клас МХ1, в който битката вече се е оформила като Адриан Радуца (Румъния, Ямаха) срещу останалия свят. Румънецът си тръгна с 47 точки от Поморие, но в Левски не са малко пилотите които чакат своя реванш: Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ), Симон Венев (НСА Моторспорт, Кавазаки), Атанас Атанасов (АМК Хасково, Ямаха), Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг, Ямаха) и новото попълнение в групата – Харли Горов (Диана Рейсинг Ямбол, Ямаха). Разбира се кой ще надделее в Grand Prix Левски изобщо не е ясно и само времето ще покаже.

МХ

След уникалното представление и представяне в Севлиево, клас МХ са готови за нови подвизи и мотополигон „Козар белене” винаги е бил отлична сцена за „неизживяно детство”, „премерен прагматизъм”, „спортна злоба”, „задълбочена самооценка” и най-вече „приятелска конкуренция” при състезателите от класа. Въпреки това, математиката показва, че лидер в класирането е Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки) с 62 точки, Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 53т) и съотборника му Янко Зоков (Кавазаки 47т) оглавяват челната тройка.

Официалните тренировки за всички класове и първият манш на клас МХ са в събота, а в неделния ден предстоят състезателните маншове ,които стартират след официалното откриване в 10:30 часа . Входът за зрители е безплатен.