Георги Величков грабна снукър титлата при младежите

галерия:

снимка: Жаклина Симова

Талантът Георги Величков триумфира с титлата при младежите на републиканското първенство по снукър, което се проведе в спортен клуб Сенчъри в София. По този начин Величков се реабилитира за загубата си в първия кръг на шампионата при мъжете преди две седмици.

На финала той се справи със Сашко Димитров след победа с 4:3 фрейма. Определено финалът при младежите бе един от най-качествените двубои в българския снукър до момента, като не липсваха драма и обрати.

Величков поведе с 3:1 фрейма след брейкове по 64 и 57 точки. Сашко Димитров успя да изравни с уникална игра, за да се стигне до най-голямата драма в турнира в решителния седми фрейм.

Сашко поведе с 35 точки при оставащи 35 точки на масата. Той сбърка фатално централна черна топка за мачбол. След това Георги Величков разчисти топките от масата и изравни резултата. Това принуди вадене на черната топка, където Димитров сбърка в опит за крос-дабъл, след което Величков отбеляза черната топка и спечели финала. Развитието на този двубой напомни за невероятния финал от далечната 1985-а година между Денис Тейлър и Стивън Дейвис на световното първенство по снукър.

Полуфиналите в турнира също бяха много оспорвани. Там Георги Величков и Сашко Димитров надделяха съответно над Спасиан Спасов и Теодор Чомовски с по 3:2 фрейма.

13 играчи по снукър записаха участие в Републиканското първенство за младежи. Интересът към този спорт се засилва и това може да се види най-лесно с развитието на младите ни таланти в снукъра.

4140704

В събота се проведе и републиканското първенство по снукър за жени в Мездра. Титлата спечели Николета Николова, която се справи на финала над Жана Митова с 3:0 фрейма.